На среща на министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз ще бъде обсъдено делото Врбетице". Темата ще бъде поставена, заявява министърът на външните работи на Чехия Ян Хамачек в социалните мрежи.

Той вече е информирал посланиците на Чехия в ЕС и НАТО. Въпросът ще бъде обсъден в понеделник.

Чехия гони 18 руски дипломати заради взривен от ГРУ склад за боеприпаси

Чехия гони 18 руски дипломати заради взривен от ГРУ склад за боеприпаси

Заподозрени са Анатолий Чепига и Александър Мишкин…

Вчера вечерта премиерът Андрей Бабиш обяви, че властите в страната са открили доказателства за съпричастност на руските спецслужби към взрива в склада за боеприпаси в Врбетица през 2014 година. При инцидента загинаха двама души. Според местни медии целта на саботажа е била да се предотврати доставка на боеприпаси за Украйна, а и за Сирия.

Бабиш заяви и че Чехия вече е информирала председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за случая и за решението си 18 руски дипломати да бъдат обявени за персона нон грата.

Президентът Милош Земан ще коментира на 25 април, стана ясно от прессекретарят Иржи Овчачек, който подчертава, че висшите държавни служители действат координирано и информацията се споделя.

Реакция от страна на Русия не закъсня, макар и засега като изказване на говорителя на руското външно министерство. Мария Захарова коментира само, че на "Чехия е много добре известно какво ще последва", имайки предвид явно реципрочните действия на Руската федерация.

Тайно спецзвено на руското ГРУ дестабилизира положението в Европа (и у нас)

Тайно спецзвено на руското ГРУ дестабилизира положението в Европа (и у нас)

Занимава се с подривни действия, саботажи и убийства

Междувременно чешката полиция обяви за издирване руснаците Александър Петров и Руслан Боширов във връзка с разследването на тежкото престъпление. Двамата са се намирали в Прага и Моравия през октомври 2014 г.

Според разследването на Bellingcat и руското издание The Insider, Руслан Боширов е фалшиво име, зад което се крие полковникът от ГРУ Анатолий Чепига, а Петров всъщност е офицерът от ГРУ Александър Мишкин. Според разкритията те са част от руския отряд 29155, отговорни не само за отравянето на бившия служител на ГРУ Скрипал и дъщеря му Юлия, но и за редица други събития, включително опита за преврат в Черна гора, кампанията за дестабилизация в Молдова и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

В края на миналата година между Чехия и Русия също имаше напрежение заради т.нар. рицинов скандал, при който чешките служби са засекли руснак с дипломатически паспорт, влязъл в страната, за да отрови двамата политици. Тогава бяха поставили под охрана кмета на Прага Зденек Гриба и кметът на района на чешката столица Прага-6 Онджей Коларж, взети на мушка заради демонтирането на паметника на съветския маршал Иван Конев и преименуването на площада пред руското посолство в Прага в чест на убития опозиционен политик Борис Немцов.