Американският вестник "Ню Йорк таймс" публикува статия за секретно звено на руските специални служби, специализирано в дестабилизиране на ситуацията в Европа. Въпросното звено било толкова засекретено, че за него не знаят нищо дори и други служители на руските спецслужби, изтъква изданието.

Спецзвеното е обучено в извършването на подривни действия, саботажи и убийства. То работи най-малко от десетилетие, но властите в западните страни са го разкрили едва наскоро. Служители на разузнаването в четири западни държави твърдят, че не е ясно колко често звеното се мобилизира и предупреждават, че е невъзможно да се знае кога и къде неговите агенти ще нанесат удар.

Целта на Отряд 29155, за който досега не е съобщавано, подчертава степента, в която руският президент Владимир Путин активно се бори срещу Запада чрез своя тип хибридна война - смесица от пропаганда, хакерски атаки и дезинформация, както и открита военна конфронтация.

"Смятам, че бяхме забравили колко органично безскрупулни могат да бъдат руснаците", изтъква Питър Цуак, пенсиониран офицер от военното разузнаване и бивш военен аташе в посолството на САЩ в Москва, като допълва, че не бил запознат със съществуването на звеното.

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев е ръководил от Лондон отровителите на Скрипал

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев е ръководил от Лондон отровителите на Скрипал

Данни от мобилния му телефон...

Отряд 29155 се състои от "сериозни момчета", които преди са работили под прикритие в чужди страни, допълва вестникът, позовавайки се на разказ на неназован пенсиониран офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия. Подразделението се ръководи от генерал Андрей Аверянов, който е завършил военната академия в Ташкент през 1988 г. Също така сред ръководителите, по информация на американското издание, е и Анатолий Чепига, който се смята за един от преките извършители на опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

В статията се твърди, че членове на отряд 29155 не са отговорни само за отравянето на бившия служител на ГРУ Скрипал и дъщеря му Юлия, но и за редица други събития, включително опитът за преврат в Черна гора, кампанията за дестабилизация в Молдова и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. В същото време западни експерти изтъкват, че е невъзможно да се предвиди кога спецзвеното отново ще извърши поредната си операция.

Свързаха отровителя на Гебрев и Скрипал с армията „Вагнер“ и преврата в Черна гора

Свързаха отровителя на Гебрев и Скрипал с армията „Вагнер“ и преврата в Черна гора

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев...

Сергей Скрипал и дъщеря му бяха открити в безсъзнание в английския град Солсбъри на 4 март 2018 г. Британските следствени органи твърдят, че са били отровени с нервнопаралитичното вещество "новичок". За покушението срещу семейство Скрипал британските власти обвиниха руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов.

По-късно британската разследваща група Bellingcat заедно с изданието Insider публикува резултатите от собственото си разследване. Според тях Боширов е псевдоним на служителя на ГРУ Анатолий Чепига, който през 2014 г. получи званието "Герой на Русия". Твърдеше се също, че Петров всъщност е псевдоним на Александър Мишкин. Москва, както винаги, отрече всичко това.

Журналисти позвъниха на единия отровител на Скрипал, телефона вдигнаха от руското военно министерство

Журналисти позвъниха на единия отровител на Скрипал, телефона вдигнаха от руското военно министерство

Журналисти от ABC и Independent...