Офицерът от руското военно разузнаване Денис Сергеев, с псевдоним "Сергей Федотов", е пристигнал в Лондон през март 2018 г. едновременно с отровителите на Сергей и Юлия Скрипал - Александър Мишкин ("Александър Петров") и Анатолий Чепига ("Руслан Боширов"), предаде Би Би Си.

Данни от мобилния телефон на Сергеев, които международната разследваща група Bellingcat огласи на 28 юни, показват, че в Москва той редовно е посещавал адреси, свързани с Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ), включително централата на организацията.

При пътуването си в Лондон той се е обаждал само на един номер, който според източници на Би Би Си е принадлежал на свръзката му от ГРУ. Този номер не е бил регистриран на определено лице, въпреки че руското законодателство изисква това.

Смята се, че сутринта на 3 март Сергеев се е срещнал с "Петров" и "Боширов" в центъра на Лондон край Темза, след което двамата преки извършители на престъплението са отпътували с влак за Солсбъри.

Според източниците на Би Би Си, Сергеев е с чин генерал-майор в ГРУ.

Свързаха отровителя на Гебрев и Скрипал с армията „Вагнер“ и преврата в Черна гора

Свързаха отровителя на Гебрев и Скрипал с армията „Вагнер“ и преврата в Черна гора

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев...

За това, че той е идентифициран като трети участник в отравянето на Скрипал, британският в. "The Telegraph" съобщи още на 6 февруари.

Няколко дни по-късно името му беше свързано и с отравянето на българския оръжейник Емилиян Гебрев през 2015 г. Предполага се, че срещу него също е използвано нервно-паралитичното вещество "новичок", с което беше извършено покушението срещу Скрипал.

Емилиян Гебрев отровен с вещество, подобно на „новичок“?

Емилиян Гебрев отровен с вещество, подобно на „новичок“?

Бизнесменът съобщи за опит да го отстранят…