Съд в Черна гора осъди двама водещи опозиционни политици на пет години затвор във връзка с предполагаем опит за заговор за сваляне на правителството, съобщават световните осведомителни агенции.

Въпреки продължилия 19 месеца съдебен процес, подробностите по плана са доста мътни. Опозицията заклейми прокуратурата и съдебния процес като "лов на вещици", чиято цел е да ѝ се попречи да дойде на власт.

Четиринадесет души бяха обвинени в планиране на насилствен преврат с помощта на Русия през 2016 г.

Bellingcat посочи втори офицер от ГРУ, замесен в опита за преврат в Черна гора

Bellingcat посочи втори офицер от ГРУ, замесен в опита за преврат в Черна гора

Истинското му име е Владимир Мойсеев...

Сред подсъдимите бяха двама проруски опозиционни лидери - Андрия Манчич и Милан Кнежевич. Двама руснаци, идентифицирани като Едуард Шишмаков и Владимир Попов, бяха осъдени задочно.

Прокурорите уточниха, че заговорниците са се опитали да попречат на Черна гора да се присъедини към НАТО.

Москва отрече да е замесена.

Политиците се очаква да обжалват решението. Прочитайки присъдата, председателят на съда заяви, че руснаците са предоставили на заговорниците пари за закупуване на оръжие.

Те се опитали да вербуват "колкото се може повече хора да дойдат на протеста" и опитали да "променят избирателната воля" и "да попречат на Черна гора да се присъедини към НАТО".

"Всеки член на престъпната организация е имал задача и роля, които са били предварително определени и престъпната организация е била готова да използва насилие и сплашване", добави председателят на съда.

Русия решително се противопостави на присъединяването на Черна гора към НАТО през 2017 г., опасявайки се, наред с други неща, от загуба на стратегически достъп до Адриатическо море. Опозицията обаче твърди, че няма доказателства, че Москва стои зад какъвто и да е заговор за сваляне на правителството и че съдебният процес е политически мотивиран.

Какъв е бил предполагаемият план за преврат? В присъдата се казва, че участниците са имали за цел да превземат парламента на 16 октомври 2016 г., което беше денят на изборите, за да убият тогавашния премиер Мило Джуканович и да създадат правителство, което да е проруско и против НАТО.