Британската разследваща група Bellingcat и руския сайт "The Insider" успяха да идентифицират втория офицер от ГРУ, участвал в опита за преврат в Черна гора през 2016 г., предаде "Асошиейтед прес".

Неговото истинско име е Владимир Мойсеев.

Черногорската прокуратура обвини двама офицери от ГРУ в опита за преврат, който целеше да попречи на страната да стане членка на НАТО.

Русия активно се противопоставяше на стремежа на Черна гора да стане част от Алианса, но отричаше участието си заговора.

Черна гора обвини Русия в опит за преврат

Черна гора обвини Русия в опит за преврат

Главният специален прокурор Миливой Катнич

По-рано Bellingcat и "The Insider" обявиха, че името на единия офицер е Едуард Шишмаков. Вторият - Владимир Мойсеев, беше известен на черногорската прокуратура като Владимир Попов.

След като е завършил висше военно училище в Тюмен, Мойсеев е преминал подготовка в Москва, във военната част 48427, който е част от спецчастите на ГРУ.

38-годишният руснак е придобил втората си идентичност - Владимир Попов - през 2009 г. Той я е използвал редовно при пътувания в Европа като "фоторепортер" и "застрахователен агент" в сферата на морските застраховки. Маршрутите му са преминавали предимно през Балканите, Кавказ, Турция.

Моисеев-Попов неведнъж е попадал в полезрението на правоохранителните органи в различни страни.

През 2014 г. той е бил Молдова, която по онова време се готви да подпише договор за асоцииране с ЕС. "По данни на местните спецслужби служители на ГРУ са се готвели да организират вълнения по украинския сценарий, опирайки се на местни паравоенни групи, обучавани преди това в Ростов", се казва в материалите на разследването.

През октомври 2016 г. Моисеев, с документи, в които е записан като Попов, е заминал за Сърбия, където се е подготвял черногорският преврат. Тогава контраразузнаването го е засякло и дори е бил заснет при срещата с колегата му Едуард Широков, който по-късно е идентифициран като Едуард Шишмаков.

Le Monde: Разкриха 305 агенти на руското ГРУ

Le Monde: Разкриха 305 агенти на руското ГРУ

"Ловците се превърнаха в мишена", коментира Роман Доброхотов...