Черна гора обяви, че разследване е разкрило, че руски националисти са зад опит за преврат в деня на изборите на 16 октомври заради опитите на правителството да се присъедини към НАТО, съобщават АП и Ройтерс.

Главният специален прокурор Миливой Катнич заяви днес, че разследването е достигнало до заключението, че "националисти от Русия" са организирали престъпна група, която е планирала да влезе в парламента и да извърши терористичен акт в страната.

20 сръбски и черногорски граждани, включително бивши командири от сръбските специални полицейски сили, са задържани в Черна гора на 16 октомври.

Те са заподозрени в опит за преврат, включително залавяне и ликвидиране на премиера Мило Джуканович, както и за щурмуване на парламента.

По непотвърдена информация сръбските власти са депортирали неясен брой руски лица, които са следели движенията на Джуканович.

Сръбските и черногорски власти са работили съвместно. 

Опозиционни партии отбелязват, че опитът за преврат е изфабрикуван и обвиниха Джуканович, че използва службите, за да му помогнат да удължи доминацията си в страната.

Преди изборите самият Джуканович изтъкна, че Русия е финансирала опозицията с цел да попречи на предстоящото присъединяване на държавата към НАТО.

Русия отрича участие.