Общинските съветници в чешката столица Прага рискуват да си навлекат гнева на Кремъл заради преименуването на площад пред руското посолство, като той ще бъде кръстен на името на убития руски опозиционен политик Борис Немцов, който беше отявлен враг на руския президент Владимир Путин, съобщава "Гардиън".

Градската управа на чешката столица се подготвя да почете Немцов в церемония, насрочена за 27 февруари, когато се навършват 5 години от смъртта му, на казващия се понастоящем площад "Под кестените" в заможния квартал "Бубенец". Очаква се дъщеря му Жана да присъства.

Посолството, което се намира в бивше имение, някога собственост на виден еврейски банкер, а по-късно използвано като пражката централа на нацистката тайна полиция Гестапо, беше подарено на Сталин от правителството на Чехословакия след Втората световна война в знак на благодарност за ролята на Съветския съюз за освобождаването на страната от нацистка окупация.

Руското посолство наскоро привлече вниманието с голямото си дипломатическо присъствие, подозирано от мнозина като фронт за шпионски операции в Чехия, която през Студената война беше съюзник на Москва, но сега е член на НАТО.

Преименуването, което вероятно ще бъде прието по време на заседание на Общинския съвет на Прага, следва Вашингтон, Киев и Вилнюс, които признаха Немцов по подобен начин. Общинските съвети в лондонските квартали Кенсингтън и Челси бяха разкритикувани миналата година, след като отхвърлиха предложение за преименуване на пешеходна пътека пред руското посолство на името на Немцов, бивш руски вицепремиер, застрелян на мост близо до Кремъл през 2015 г.

Общинският съвет в Прага също се готви да кръсти алея в парк "Стромовка", която се намира зад посолството, на Анна Политковская, антикремълска руска журналистка, убита през 2006 г.

Действията на градската управа на Прага вероятно ще изострят напрежението с руското посолство, което по-рано критикува градската управа заради отношението към статуя на съветския маршал Иван Конев, след като бе премахната.

Русия възмутена от "циничното" премахване на паметника на съветски маршал в Прага

Русия възмутена от "циничното" премахване на паметника на съветски маршал в Прага

Това нямало да остане без отговор