Русия е възмутена от циничното решение на властите в пражкия квартал Прага-6 за премахването на паметника на съветския маршал Иван Конев и откарването му в музей. Това се посочва в изявление на руското външно министерство.

Както отбелязаха от ведомството, под командването на Конев войските на Първи украински фронт са освободили Прага от нацистите на 1 май 1945 г.

"Дълбоко съжаляваме, че местните власти не се съобразиха с призивите на обществеността и държавното ръководство на Чехия да не допускат подобно развитие на събитията", се казва в съобщението на руското външно министерство.

Прага премахва паметник на съветски маршал от Втората световна война

Прага премахва паметник на съветски маршал от Втората световна война

Заради ролята му в смазването на антисъветското въстание в Унгария и подготовката на съветското нахлуване в Чехословакия

Допълва се, че все още смятали тази стъпка за нарушение на разпоредбите на Договора за приятелски отношения и сътрудничество от 26 август 1993 г.

"Решението, взето на общинско равнище, може де се превърне в забележим дразнител в двустранните отношения, сериозно помрачава атмосферата им и няма да остане без отговор", заплашват руските власти.

От руското външно ведомство са изразили надежда, че "инициаторите на подготвящата се безпрецедентна акция ще се опомнят, ще разберат всички последици от техните постъпки".

Вчера властите на кв. Прага-6 в чешката столица, на територията на който се намира паметникът, решиха да го премахнат.

Руското посолство в Чехия разкритикуваха решението, а проруският президент на страната Милош Земан го нарече "срам".

На 22 август неизвестни хора написаха на паметника "Не на кървавия маршал, нека да не забравяме" и годината "1968", напомняйки за ролята на Конев за смазването на антисъветското въстание в Унгария през 1956 г. и за подготовката на съветското нахлуване в Чехословакия през август 1968 г. за смазването на Пражката пролет.