Властите в Прага премахнаха противоречив паметник от съветската ера въпреки протестите на Москва. На негово място ще бъде издигнат мемориал от Втората световна война, съобщават медии.

Плановете за премахването на бронзовата статуя на съветския генерал Иван Конев предизвикаха остра реакция от Москва миналата година.

Русия възмутена от "циничното" премахване на паметника на съветски маршал в Прага

Русия възмутена от "циничното" премахване на паметника на съветски маршал в Прага

Това нямало да остане без отговор

Докато Конев е смятан за герой в Русия, много чехи го разглеждат като символ на потисничество по време на съветската ера.

Под ръководството на Конев Червената армия освободи Прага от нацистите през 1945 г., но той също ръководи операция "Вихър" за смазване на антисъветското въстание от 1956 г. в Унгария и подготовката на съветското нахлуване в Чехословакия през 1968 г. за смазване на Пражката пролет.

Статуята на Конев ще бъде поставена в музей, посветен на историята на Чехословакия през XX век.

Прага премахва паметник на съветски маршал от Втората световна война

Прага премахва паметник на съветски маршал от Втората световна война

Заради ролята му в смазването на антисъветското въстание в Унгария и подготовката на съветското нахлуване в Чехословакия

На 22 август неизвестни хора написаха на паметника "Не на кървавия маршал, нека да не забравяме" и годината "1968", напомняйки за ролята на Конев за смазването на антисъветското въстание в Унгария през 1956 г. и за подготовката на съветското нахлуване в Чехословакия през август 1968 г. за смазването на Пражката пролет.