Агент на руските спецслужби е планирал да отрови с рицин инициаторите на събарянето на паметника на съветския маршал Иван Конев в Прага, предаде радио "Свободна Европа" с позоваване на чешкото издание "Respekt".

Екипът на чешката медия разполага с информация, че преди три седмици на летище "Вацлав Хавел" е пристигнал човек с руски дипломатически паспорт. Той е бил посрещнат от кола, която го е откарала в руското посолство.

Според разследването на "Respekt", руснакът е носил със себе си само малка пътна чанта, в която е имало рицин - смъртоносната отрова, с която е убит и българският дисидент Георги Марков.

Чешките спецслужби са знаели за пристигането на притежателя на руски дипломатически паспорт и са приели идването му в Прага като непосредствена заплаха за двама чешки политици, пряко свързани с демонтажа на съветския паметник.

Става дума за шефа на администрацията на 6-и район на чешката столица - Ондржей Коларж, и кмета на града Зденек Гржиб. Коларж е взел решението за статуята на Конев да бъде свалена от пиедестала, а Гржиб е подписал решението площадът пред руското посолство в Прага да носи името на убития руски опозиционер Борис Немцов. След пристигането на руския агент в Прага на двамата политици беше назначена денонощна охрана от чешките спецслужби.

Прага премахна паметника на съветския генерал Иван Конев

Прага премахна паметника на съветския генерал Иван Конев

Плановете за премахването на бронзовата статуя на съветския генерал Иван Конев предизвикаха остра реакция от Москва миналата година

Според източник на "Respekt", "човекът с рицина е агент на руските секретни служби", освен това според по-мащабен план е било предвидено негови колеги да отпътуват от Русия за различни европейски градове.

Чешкото издание продължава разследването си за дейността на руските спецслужби с оглед на премахването на паметника на Конев и напрежението между двете страни, породено от несъгласието на Прага с разправата от страна на Кремъл с неудобни за управлението на Путин хора.

Прага рискува гнева на Русия, преименувайки площад на Борис Немцов

Прага рискува гнева на Русия, преименувайки площад на Борис Немцов

Немцов беше отявлен враг на Путин

Преименуването на площада предизвика остра реакция от страна на Москва. Официалният адрес на посолството беше сменен с този на консулството, за да не присъства в него името на Немцов.

Припомняме, подобен жест беше направен и в САЩ - там улицата пред руското посолство беше преименувана на "Борис Немцов" по предложение на сенатор Марко Рубио.