Председателят на Комисията по информационна политика към Съвета на Федерацията на Русия Алексей Пушков изрази мнение, че опитите на новия министър на външните работи на Чехия Якуб Кулганек да диктува условия на Русия и да поставя ултиматуми на Москва могат да доведат до понижаване на нивото на дипломатическите отношения между двете страни, а дори и до разрив.

"Невъзможният сценарий: Чехия не може да диктува условия на Русия и да поставя ултиматуми. Тя се сблъсква или с намаляване на нивото на дипломатическите отношения, или с прекъсване", предупреди Пушков в профила си в "Телеграм".

Проруска дезинформация залива социалните мрежи в Чехия

Проруска дезинформация залива социалните мрежи в Чехия

Това се случва след дипломатическия спор между двете страни

Чехия поиска Русия да приеме дипломатите й обратно. Правителството на Чехия постави ултиматум на Русия, като предупреди, че може да изгони още руски дипломати, освен ако на експулсираните от Русия чешки граждани не бъде позволено да се върнат на работа до обяд в четвъртък.

Ултиматумът е бил отправен от чешкия външен министър Якуб Кулганек в разговор с руския посланик в Чехия Александър Змеевски, като е настоял Москва да върне 20-те чешки дипломати на техните длъжности в посолството.

Прага експулсира 18 служители на руското посолство на 17 април, а Москва изпрати обратно 20 чешки дипломати като отмъщение в понеделник във връзка със спор заради предполагаемата роля на Русия в експлозия в оръжеен склад, при която двама души загинаха в Чехия през 2014 г.

Русия не приема стилистиката на ултиматумите на други страни към себе си, както подчерта руският президент Владимир Путин в посланието си до Федералното събрание, заяви по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Чехия отстрани „Росатом“ от конкурса за нов енергоблок в АЕЦ „Дуковани“

Чехия отстрани „Росатом“ от конкурса за нов енергоблок в АЕЦ „Дуковани“

Заради дипломатическия скандал с Русия...

"Предлагаме Прага да остави ултиматумите за комуникацията в НАТО. С Русия такъв тон е недопустим", каза говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова и добави, че днес посланикът на Чехия в Москва ще бъде привикан.

Отделно долната камара на Чехия прие резолюция с призив правителството да поиска от Русия да изплати "компенсации" за нанесените щети при експлозията. Сенатът пък прие резолюция с призив правителството да съкрати числеността на посолството на Русия в Прага до един човек и да разтрогне договора за приятелство и сътрудничество с Русия.