Русия не приема стилистиката на ултиматумите на други страни към себе си, както подчерта руският президент Владимир Путин в посланието си до Федералното събрание. Това съобщи пред ТАСС в сряда прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, който коментира исканията на Чешката република Русия да приеме обратно чешките дипломати, изгонени от Русия.

"Точно днес в посланието си президентът Путин говори за безсмислието да разговарят с нас в стила на ултиматумите", каза говорителят на Кремъл.

Припомняме, че Путин предупреди да не провокират страната му в ежегодната си реч за състоянието на Съюза в сряда, обещавайки бърза реакция срещу всеки, който пресече руските "червени линии". Москва ще реагира "сурово", "бързо" и "асиметрично" на чужди провокации, каза Путин пред аудитория от висши чиновници и депутати в Русия, добавяйки, че "се надява" никой чуждестранен актьор да не пресече руските "червени линии".

Чехия постави ултиматум на Русия за дипломатите

Чехия постави ултиматум на Русия за дипломатите

Утре до 12 часа те трябва да се върнат на работа в посолството в Москва

Правителството на Чехия постави ултиматум на Русия, като предупреди, че може да изгони още руски дипломати, освен ако на експулсираните от Русия чешки граждани не бъде позволено да се върнат на работа до обяд в четвъртък (утре), предаде "Франс прес".

Прага експулсира 18 служители на руското посолство на 17 април, а Москва изпрати обратно 20 чешки дипломати като отмъщение в понеделник във връзка със спор заради предполагаемата роля на Русия в експлозия в оръжеен склад, при която двама души загинаха в Чехия през 2014 г.

Ултиматумът е бил поставен от чешкия външен министър Якуб Кулганек в разговор с руския посланик в Чехия Александър Змеевски, като е настоял Москва да върне 20-те чешки дипломати на техните длъжности в посолството.

"Всички изгонени служители на чешкото посолство трябва да бъдат върнати на местата си в Москва. Решението се очакват до 12 ч. в четвъртък. Ако не бъде прието, тогава ще пристъпим към варианта щатовете на двете посолства да бъдат приведени в паритетно съответствие по отношение на броя на служителите", подчерта Кулганек пред репортери.

Чехия отстрани „Росатом“ от конкурса за нов енергоблок в АЕЦ „Дуковани“

Чехия отстрани „Росатом“ от конкурса за нов енергоблок в АЕЦ „Дуковани“

Заради дипломатическия скандал с Русия...

Министърът добави, че експулсирането на 20 чешки дипломати "на практика е парализирало работата на посолството" на страната в Русия.