Руският президент Владимир Путин предупреди да не провокират страната му в ежегодната си реч за състоянието на Съюза в сряда, обещавайки бърза реакция срещу всеки, който пресече руските "червени линии", съобщава СиЕнБиСи.

Москва ще реагира "сурово", "бързо" и "асиметрично" на чужди провокации, каза Путин пред аудитория от висши чиновници и депутати в Русия, добавяйки, че "се надява" никой чуждестранен актьор да не пресече руските "червени линии".

Путин също така изтъкна планираните инвестиции на страната в разширено военно образование, хиперзвуково оръжие и междуконтинентални балистични ракети. Но Русия иска мир и споразумения за контрол на оръжията, подчерта той.

68-годишният лидер също осъди това, което той определи като постоянна тенденция на международните играчи да обвиняват Русия за неправомерни действия, като каза, че това се е превърнало в спорт.

Коментарите са в последния половин час от 90-минутната реч, която бе предимно фокусирана върху борбата на Русия срещу пандемията на коронавируса и вътрешните икономически и социални проблеми.

Речта е на фона на задълбочаващото се напрежение със САЩ и ЕС и неотдавнашното налагане на санкции срещу Русия от администрацията на Джо Байдън заради предполагаеми кибератаки, нарушения на човешките права и дейност в Украйна.

Путин обясни, че Русия има свои собствени интереси, които възнамерява да защитава в рамките на международното право, както правят другите държави, съобщава ТАСС.

ако някой откаже да разбере това очевидно нещо, не иска да води диалог, избере егоистичен и арогантен тон, Русия винаги ще намери начин да защити позицията си". Москва ще има достатъчно търпение, отговорност, професионализъм и самочувствие при вземането на каквото и да е решение.

"Но се надявам, че на никой няма да му хрумне да премине така наречената червена линия по отношение на Русия, а коя е тя - ние ще определим сами във всеки конкретен случай".

"Не искаме да изгаряме мостове, но ако някой възприеме добрите ни намерения като безразличие или слабост, а самият той възнамерява да взриви тези мостове, тогава те трябва да знаят, че реакцията на Русия ще бъде асиметрична, бърза и сурова."

Путин пита Запада защо мълчи за опита за преврат в Беларус

Путин пита Запада защо мълчи за опита за преврат в Беларус

Всеки се преструва, че изобщо нищо не се е случило