Руският лидер Владимир Путин осъди мълчанието на Запада за твърдението на беларуския президент Алекасндър Лукашенко, че службите са осуетили опит на САЩ за ликвидирането му, информира АФП.

"Всеки се преструва, че изобщо нищо не се е случило", каза Путин пред Федералното събрание.

"Какво щеше да се случи, ако опитът за преврат се бе осъществил? Колко хора щяха да пострадат", запита той по време на ежегодното си обръщение към нацията.

Путин: Русия се цели в стаден имунитет до есента

Путин: Русия се цели в стаден имунитет до есента

Путин съобщи, че основната задача на правителството е да повиши доходите на руснаците

Лукашенко съобщи в събота, че руските власти са му помогнали за осуетяване на план за сваляне на беларуското правителство и арестуването на двама граждани на Беларус в Москва. Той подчерта, че висши американски политици са замесени в заговора и че никой друг освен ръководството "може да е издало задачата за елиминиране на президента".

В събота Федералната служба за безопасност на Русия съобщи, че е задържала двама беларуски граждани, които са планирали извършване на "военен преврат" в Беларус и "убиване" на беларуския лидер.

Лукашенко благодари на Путин за помощта и отбеляза, че лидерът на Русия е обсъдил случая с американския президент Джо Байдън миналата седмица.

Путин и Лукашенко ще проведат среща в Русия в четвъртък.

В същото време Путин обеща Русия, един от най-големите производители на газ и петрол, да допринесе в борбата с климатичните промени.

"Трябва да отговорим на предизвикателствата от климатичните промени", категоричен той и подчерта, че Русия трябва да се адаптира, включително в земеделието, жилищното строителство, както и "цялата инфраструктура". Според него Русия трябва да "създаде индустрия за използване на въглеродните емисии". Той постави цел руските емисии да са "по-малко от тези в ЕС".

Путин съобщи, че модернизират ядрените си оръжия. 

Делът на модерните оръжия в ядрената триада на Русия ще надвиши 88% тази година, съобщи Путин, цитиран от "Синхуа".