Външният министър на Чехия Якуб Кулганек призова страните членки на НАТО за оказване на помощ във връзка с парализираната дейност на чешкото посолство в Москва. Това съобщиха от чешкото външно министерство, цитирани от ТАСС.

"Ръководителят на чешката дипломация помоли страните съюзнички от НАТО да окажат практическа помощ на парализираното чешко посолство в Москва", се казва в изявлението.

Чехия настоя Русия да остави само петима дипломати в посолството си в Прага

Чехия настоя Русия да остави само петима дипломати в посолството си в Прага

Колкото е броят на чешките дипломати в посолството в Москва

Персоналът на посолството в Москва беше съкратен, след като Русия отговори реципрочно на Чехия, като изгони 20 чешки дипломати. Преди това чешката страна обяви 18 служители на руското посолство в Прага за персона нон грата, които бяха определени за служители на руските специални служби.

Кулганек отбеляза, че работата на чешкото посолство в Москва фактически е "парализирана" заради липсата на персонал и поиска консултации със съюзниците на страната в НАТО.

В Русия заговориха за прекъсване на дипломатическите отношения с Чехия

В Русия заговориха за прекъсване на дипломатическите отношения с Чехия

Чехия не може да диктува условия на Русия и да поставя ултиматуми

Правителството на Чехия посочи, че персоналът на чешкото посолство в Москва е значително по-малък от това на руската дипломатическа мисия в Прага. Опозицията призова правителството да предприеме стъпки за постигане на паритет в числеността на персонала в двете посолства. Според изчисленията на чешкото външно министерство към вторник персоналът на руското посолство в страната се състои от 27 дипломати и 67 технически служители, а чешкият в Руската федерация се състои от петима дипломати и 19 технически служители.

Чехия постави ултиматум на Русия за дипломатите

Чехия постави ултиматум на Русия за дипломатите

Утре до 12 часа те трябва да се върнат на работа в посолството в Москва