Отново бих искала да потвърдя от името на премиера Борисов и на българското правителство, че България изразява пълна солидарност с Чехия относно незаконните действия на Руската федерация и нашите правоохранителни органи са вече в контакт с властите в Прага, за да окажат пълно съдействие при разследването. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която прие днес посланика на Чехия Лукаш Кауцки.

Двамата обсъдиха последните развития около експлозията на склада за боеприпаси във Врбетице и свързаната с това криза в чешко-руските отношения. Захариева подчерта, че България бе една от първите държави, която реагира с публично изявление за подкрепа и солидарност с Прага. Страната ни подкрепи и участва активно в изготвянето на съвместните изявления на ЕС и НАТО по темата.

От името на външния министър и на чешкото правителство благодаря за солидарността на България, заяви посланик Кауцки. Посочено бе още, че подкрепата от България е изключително ценна, тъй като Чехия я приема като много близък съюзник.

Президентът на Чехия с остра критика срещу Русия заради взривовете

Президентът на Чехия с остра критика срещу Русия заради взривовете

Милош Земан по принцип е отявлен русофил

Припомняме, миналата седмица чешките специални служби обявиха, че подозират, че двама руснаци са организирали през 2014 г. два взрива във военен склад в източната част на Чехия, при които загинаха двама души.

Това накара Прага да изгони 18 руски дипломати, разглеждани като шпиони, докато в отговор Москва експулсира 20 служители на чешкото посолство, изпращайки двустранните отношения до най-ниската им точка от десетилетия