Постоянният представител на България в Европейския съюз - Димитър Цанчев, защити позицията на страната ни по отношение на кандидатурата на Република Северна Македония, съобщи БНР. Днес Съветът по общи въпроси на ЕС обсъди разширяването на общността и приемането на страните от Западните Балкани.

На фона на исканията на Скопие, Цанчев отбеляза, че за първи път в историята на разширяването страна-кандидат настоява наравно с държавите-членки сама да определя условията, при които да започне преговорите за присъединяването си.

Той посочи също, че това е и първият случай на страна-кандидат,която иска да бъде приета в общността без да се откаже от идеологията от времето на комунизма.

"За първи път страна-кандидат заявява, че не се смята за задължена да изпълнява договорите, които е подписала със страна-член на ЕС. Ако допуснем такова поведение, утре друга държава-кандидат може да се заблуди, че ще й бъде позволено да се държи по същия начин." - подчерта дипломатът.

Посланикът ни в Брюксел: Скопие не изпълнява Договора за добросъседство

Посланикът ни в Брюксел: Скопие не изпълнява Договора за добросъседство

България подкрепя политиката на разширяване на ЕС...

Същевременно министърът по европейските въпроси на Португалия - Ана Паула Закариаш, заяви, че португалското председателство се е опитвало "да натисне" за едновременно започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония и ще продължи да го прави.

"Вчера разговаряхме с представителите и на България и на Северна Македония, които са тук", допълни тя.

От своя страна върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви след срещата си с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, че няма подкрепа за разделянето на неговата страна и Албания нито в институциите, нито сред страните-членки.

Брюксел натисна София и Скопие да си решават проблемите, иначе Съветът на ЕС се намесва

Брюксел натисна София и Скопие да си решават проблемите, иначе Съветът на ЕС се намесва

Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите