"При проверките в НАП установихме, че от прегледа кои са получили публични средства по обществени поръчки, плащания по програми от държавата и/или от държавните предприятия, се оказа, че има една доста силна концентрация на публичните средства. През 2020-та държавата е платила директно на частни фирми 15.8 млрд. Лева, от които 3.4 млрд. лева са платени на 7 фирми. Тази година за първите четири месеца три фирми са получили 1.3 млрд. лева публичен ресурс", заяви финансовия министър Асен Василев. На въпрос на News.bg той уточни, че в тези суми не се включват парите за възстановено ДДС, а само тези, които са платени по програми и обществени поръчки във всичките им форми.

Около 20.3 млрд. лева дължими вземания е отписала НАП до края на 2020-а

Около 20.3 млрд. лева дължими вземания е отписала НАП до края на 2020-а

Министерството на финансите публикува и преструктуриран списък на длъжниците

Предоставените от Министерството на финансите данни показват, че през 2020-та публичен ресурс са ползвали 96 150 лица. От тях 7 фирми са получи средства от по над 150 млн. лева всяка за общо 3.41 млрд. лева. Още 39 компании са взели по между 50 млн. и 150 млн. лева публични пари, като общата сума, която е отишла при тях, е близо 2.85 млрд. лева. А лицата получили по под 1 млн. лева всяко са 94 529, като публичните средства достигнали до тях са 2.22 млрд. лева. Горе долу същата картинка се наблюдава и през първите четири месеца на 2021-та. За този период публични средства в размер на общо 5.38 млрд. лева са достигнали 616 696 лица. Но по сметките на три от тях са влезли над 1.28 млрд. лева, а 61 106 фирми, всяка от които е получила под 1 млн. Лева, са си разпределили общо под 1. 08 млрд. лева.

Ще гледат доходите и имотното състояние на митничарите под лупа

Ще гледат доходите и имотното състояние на митничарите под лупа

Според нов правилник те ще се отказват от банковата тайна върху сметките и влоговете си

"Проверките на НАП ще започнат от тези фирми, в които е концентриран ресурсът и ще минат надолу по всичките им подизпълнители. Изискваме от всички министерства, агенции и административни структури разрешения, за да можем да направил списъка на тези фирми публичен", обяви министърът.