Министърът на финансите Асен Василев заяви, че при прегледа, който е направен в агенция "Митници," е станало ясно, че през 2019 г. е махнато звеното за последващ контрол. Това, според министъра, означава, че агенцията не може да прави тематични проверки и проверки на рискови фирми по отношение на стоките, които вече веднъж са минали границата.

"Затова с помощта на екипа на сегашния шеф на митниците се разработи нов правилник, който възстановява звеното на последващ контрол."

В него са заложени няколко нови много важни новости. Едната е че всички служители на агенция "Митници" всяка година ще минават проверка, която ще сравнява техните доходи с тяхното имотно състояние и техните влогове. За целта служителите ще подписват декларация, с която се отказват от банковата тайна върху сметките и влоговете им в български и чужди банки и се съгласяват НАП да има достъп до тази информация, както и до информацията в имотни и търговски регистри за наличието на имоти фирми и сметки в България и в чужбина. Тези промени ще бъдат пуснати за обществено обсъждане, след което се надяваме да бъдат приети от Министерски съвет, коментира Асен Василев.

Изпълнителният директор на агенция "Митници" Пламен Тонев обясни, че за периода януари април по отношение на акцизите има неизпълнение на плана в размер на 67.4 млн. лева. При горивата неизпълнението е 18.4 млн. лева, алкохола и алкохолните напитки 2.2 млн. лева, тютюневите изделия - 52.2 млн. лева.

ГЕРБ се възмутиха от уволненията в НАП и Митниците

ГЕРБ се възмутиха от уволненията в НАП и Митниците

Въпросът е дали държавата понася щети от уволненията, а не партията