Като глупаво определи поведението на шефовете на двете агенции да излязат в неплатен отпуск за един и същи период Димо Гяуров, шеф на Националната разузнавателна служба в периода 1997 - 2003 г., в студиото на Нова телевизия. Странно е съвпадението на дати в този случай. А според Гяуров така "двамата са си сложили главите на тепсия" на новото служебно правителство.

Шефовете на ДАНС и ДАР се върнаха на работа
Обновена

Шефовете на ДАНС и ДАР се върнаха на работа

Димитър Георгиев е подал оставка като началник на ДАНС

Като цяло е трудна смяната на директорите на ДАНС и ДАР, тъй като правомощията и мандатът им се определят със закон. Предсрочното освобождаване е трудно и то е формулирано с три хипотези - тежко нарушение, трайно неизпълнение на служебните правомощия или накърняване на доброто име на службата. В случая може да се твърди, че сме в тази третата хипотеза, посочи Гауров.

Със сигурност обаче, дори и те да не бъдат освободени, трудно биха могли от тук нататък да избягат от оценката на президента Румен Радев, че са верни на Борисов, а не на България.

Радев: Абдикацията от отговорност в службите - знак за вярност към Борисов
Обновена

Радев: Абдикацията от отговорност в службите - знак за вярност към Борисов

Примерът на бившия премиер да се крие зад отпуски и болнични, се е оказал заразен и за подчинени му, според Радев

Според Димо Гяуров трябва обаче да се отделят едни такива евентуални кадрови промени в ДАНС и ДАР от тези в МВР, които извърши служебния вътрешен министър Бойко Рашков. "Няма основания за писъци - това се е случвало и ще се случва и за напред, тъй като е въпрос на доверие. Всеки министър работи с хора, на които има доверие."

Емануил Йорданов за рокадите: Пролет е, калинките летят

Емануил Йорданов за рокадите: Пролет е, калинките летят

Премиерът разрешава отпуските на шефовете на агенции и спецслужби