Когато назначавах служебното правителство, аз дадох своите кратки указания: честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот. Това заяви президентът Румен Радев по повод рокадите в службите, съобщава БНТ.

Държавният глава участва във видеоконференция на тема "Германо-българските икономически отношения: актуално състояние и перспективи" в Пирдоп.

По негови думи това са логични действия на кабинета.

Радев заяви, че след като се сменя една власт, а областните ръководители работят с изпълнителната власт, е логично те да се сменят.

Бойко Рашков: Службите за сигурност в момента са самообезглавени

Бойко Рашков: Службите за сигурност в момента са самообезглавени

"Чистка в МВР няма, има смяна на кадри"

Той посочи, че по закон трябва да се предоставят еднакви по обем и съдържание информации както към председателя на Народното събрание, така и към премиера и президента. Това изискване на закона в много от случаите обаче не било изпълнено и това лесно можело да се докаже.

Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични, се оказа твърде заразен и за неговите подчинени, подчерта президентът и допълни, че това очевидно няма как да стане "без неговата благословия" (на Бойко Борисов - бел.ред.).

Радев бе категоричен, че абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателен за България етап от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е била и в момента все още е към Борисов, а не към България.

Според него два месеца са кратък период за което и да е правителство, но е важен сигналът, който се дава, важно е да се застане на принципни позиции. Той подчерта, че в момента имаме нужда от укрепване на държавността.

Да се прояви държавност, да започнем да говорим и да действаме за укрепване на върховенството на закона, за пресичане на злоупотреби, на кражби, за неутрализиране на натрупалото огромен ресурс задкулисие, настоя Радев.

Няма чистка, рокадите са нормални, според Александър Маринов

Няма чистка, рокадите са нормални, според Александър Маринов

Обвинението към президента било търсене на теле под вола