Министрите от служебния кабинет "Янев" освободиха всички досегашни областни управители. Със същото решение са назначени нови, като назначението ще е в сила от утре в 9 ч. Указанието към тях е да гарантират честния вот за изборите и намаляване на купения и корпоративен вот.

Това обяви след заседанието на служебния кабинет Антон Кутев.

Сменят областния управител на Русе

Сменят областния управител на Русе

Българинов е бивш прокурор, сменя Галин Глигоров

От всички областни управители само в четири области няма нови назначения. Те ще бъдат обявени до час на страницата на Министерския съвет.

Цялото правителство работи за осигуряване на честни избори - тези смени са в контекста на тази цел, поясни той. След няколко дни ще има среща с всички областни управители в МС, уточни още Кутев.

"Интересна драматургия с шефовете на спец службите", каза Антон Кутев и поясни, че те са били в Министерския съвет. От думите му стана ясно, че миналата седмица те са били поканени на среща с премиера, но не са се отзовали. Премиерът работи с техните заместници, поясни той.

"Днес са дошли за среща с премиера и не е била възможна, тъй като се провежда заседание на правителството", обясни Антон Кутев. Цялата драматургия можеше да е изработена по-добре от тяхна страна, работата с тях върви добре, категоричен е той.

Запитан дали се обсъжда освобождаването им, говорителят на МС каза, че няма такива разговори. Това зависи от премиера и от президента. Няма информация дали те са прекратили отпуските си също, каза Кутев.

В заключение той добави, че се обсъжда как да протече изборния ден, така че да не е удължен и уморителен заради машинното гласуване.

Гешев предлага пак междуведомствен щаб да следи законността на изборите

Гешев предлага пак междуведомствен щаб да следи законността на изборите

Национално междуведомствено звено за предсрочните парламентарни избори на 11 юли

Работим по-интензивно, ако е необходимо ще правим и по три заседания, каза в началото на днешното заседание служебният премиер Стефан Янев. Темпото е високо, отговорно и отворено към обществото, категоричен е той.

Малко по-късно от Министерския съвет изпратиха имената на новите 24-ма областни управители.

Николай Шушков е назначен за областен управител на Област Благоевград. В периода 2009 г. - 2010 г. е заемал поста началник на Митница "Югозападна България", а от 2005 г. до 2008 г. e бил началник на Митница "Кулата". През 2021 г. е началник Митнически департамент на Thessaloniki Port Authority S.A. dry port Sofia - "ТПА" София" ЕАД. Висшето си образование е завършил в Полтавския университет по икономика и търговия в Украйна.

Мария Кънева е назначена за областен управител на Област Бургас. В периода 2001 г. - 2009 г. е била областен управител на Стара Загора, а преди това е била зам.-директор на РЗОК в Стара Загора. От 2018 година е декан на Центъра по юридически науки в Бургаския свободен университет. Професор е по административно право и процес.

За областен управител на Велико Търново е назначен Георги Гугучков. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Транспортно строителство" от НВУ "В. Левски" във Велико Търново. В периода 1998 г. - 2001 г. е бил командир на бригада и началник на Горнооряховския военен гарнизон. Има дългогодишен управленски опит в частния сектор в сферата на енергетиката и строителството в градска среда.

За областен управител на Област Видин е назначен Огнян Михайлов. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Управление на обществения ред и сигурност на Република България" от Академията на МВР. През 2017 година е бил областен управител на Видин. Преди това от 2015 г. е работил в Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". От 2003 г. до 2009 г. е бил директор на ОД-МВР Видин.

Иван Сълов е назначен за областен управител на област Враца. От 2016 г. до 2018 г. е работил в АЕЦ "Козлодуй" като първо заема позицията началник отдел "Технически системи за сигурност", а след това - началник отдел "Логистика на запасите". Дълги години е работил в Областната дирекция на МВР в град Враца, като в периода от 2004 г. до 2009 г. е бил неин директор. Висшето си образование е получил във ВНВВУ "Георги Бенковски" - гр. Долна Митрополия със специалност "Радио оборудване на летателните апарати.

За областен управител на Габрово е назначен Борислав Бончев. В периода 2013 г. - 2019 г. е заемал поста директор на Областна дирекция на МВР в Габрово. Завършил е висшето си образование в Техническия университет в Гарово, където придобива квалификацията "Електроснабдяване и Електрообзавеждане".

На Област Кърджали областен управител става Даниел Делчев. От 2004 г. до 2006 г. се е занимавал с мониторинг на програми и проекти, финансирани от ЕС в Министерството на икономиката и енергетиката и в Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Бил е също изпълнителен директор на европейски проектен център в гр. Кърджали, както и управител на бизнес инкубатор в града. Притежава икономическо образование от УНСС.

Александър Пандурски е назначен за областен управител на Област Кюстендил. От 2013 г. до март 2021 г. заема длъжността ръководител на Областна пощенска станция - Кюстендил. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Радиотехника" от Техническия университет в гр. София.

За областен управител на Област Ловеч е назначен Светослав Славчев. Бил е дългогодишен служител в Областната дирекция на МВР в Ловеч. Бил е дългогодишен служител в ОД на МВР-Ловеч, където в периода 2010 г. - 2015 г. е началник отдел на "Охранителна полиция". Завършил е Висшето военно общовойсково училище във Велико Търново.

Валери Димитров е назначен за областен управител на Област Монтана. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Национална полиция" от ВВОУ "Васил Левски" в гр. Велико Търново. От 1993 г. до 2015 г. е работил в системата на МВР, като е заемал различни длъжности, включително и директор на Областната дирекция на МВР - Монтана.

Иван Васев е назначен за областен управител на Област Пазарджик. Работил е в системата на МВР, като от 2014 г. до 2015 г. е бил зам.-директор на Областната дирекция на МВР-Пазарджик. Дълги години е практикувал като адвокат в Адвокатска колегия в гр. Пазарджик. Завършил е Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност - МВР гр. София.

За областен управител на Област Перник е назначен Симеон Василев. Бил е народен представител в 40-ото Народно събрание, както и зам.-кмет на община Перник в периода 2011 г. - 2013 г. От 2015 г. досега е бил зам.-директор по лечебната дейност и началник на операционен блок в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" в гр. София. Завършил е Медицинския университет в София.

За областен управител на Област Плевен е назначен Марио Тодоров. През 2017 г. също е заемал длъжността областен управител на Област Плевен. Преди това в периода 2002 г. - 2010 г. е бил зам.-директор на Областната дирекция на МВР - Плевен. Получил е висшето си образование във ВНВУ "Васил Левски" във Велико Търново.

Ангел Стоев е назначен за областен управител на Област Пловдив. През последните години е работил в частния сектор като прокурист. В периода 2008 г. - 2010 г. заема длъжността директор на Регионална дирекция ДАНС - Пловдив, а преди това е дългогодишен ръководител в Регионална дирекция Национална служба "Сигурност" - Пловдив. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Международни икономически отношения" от УНСС, а също така е доктор по философия от Академията на МВР - София.

За областен управител на Разград е назначен Иван Борисов. Работил е в Общинско предприятие "Паркстрой" - Разград, като в последните години е негов директор. Бил е зам.-областен управител на Разград от 2013 г. до 2014 г. Притежава икономическо образование от УНСС.

За областен управител на Област Русе е назначен Борислав Българинов. Бил е народен представител в 40-ото Народно събрание. От 2009 г. досега е адвокат. Завършил е Висшия институт на МВР - София.

За областен управител на Област Сливен е назначен Минчо Афузов. От 2015 г. до 2017 г. е бил общински съветник в Общински съвет - Сливен. Преди това дълги години работи в частния сектор. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Международни икономически отношения" в Стопанската академия "Д. А. Ценов" - Свищов.

Стефан Сабрутев е назначен за областен управител на Област Смолян. От 2011 г. досега е бил общински съветник в Общински съвет - Смолян, а преди това, от 1999 г. работи в частния сектор в сферата на строителството. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по "Екология на селищни системи" от Аграрния университет в Пловдив.

Радослав Стойчев е назначен за областен управител на Софийска област. Бил е народен представител в 43-тото и 44-тото Народно събрание, а преди това е бил зам.-кмет на Община Самоков. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по "Икономика и организация на труда" от УНСС.

Иван Чолаков е назначен за областен управител на Област Стара Загора. От 2016 г. е адвокат към Адвокатска колегия - Стара Загора, преди това дълги години работи в системата на МВР, като в периода 2013 г. - 2016 г. заема длъжността директор на Областната дирекция на МВР-Стара Загора. Получава висшето си образование в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

Станимир Парашкевов е назначен за областен управител на Област Търговище. Работи 27 години в системата на МВР, като в периода 2009 г. - 2013 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Търговище. Завършил е Академията на МВР със специалност "Охрана на обществения ред и борба с престъпността".

Минко Ангелов е назначен за областен управител на Област Хасково. Бил е народен представител в 45-ото Народно събрание, а през 2017 г. е областен управител на Област Хасково. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" от Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост в гр. Пловдив.

Валентин Александров е назначен за областен управител на Област Шумен. Работил е в системата на МВР дълги години, заемал е и длъжността директор на Областната дирекция на МВР в Шумен, а през 2017 г. е бил областен управител на Област Шумен. Получава висшето си образование в Шуменския университет.

Георги Чалъков е назначен за областен управител на Област Ямбол. В последните две години работи като управител в частния сектор, а в периода 2015 г. - 2020 г. е бил заместник-кмет на Община Тунджа. През 2017 г. е бил областен управител на област Ямбол. Завършва висшето си образование в УНСС със специалност "Икономика на търговията".

За временно изпълняващи длъжността областен управител на областите Варна, Добрич, Силистра и София са назначени настоящите заместник областни управители, съответно - Петър Манчев, Живко Желязков, Илиян Великов и Живка Такева-Първанова.