Главният прокурор Иван Гешев предложи да бъде създадено Национално междуведомствено звено за предсрочните парламентарни избори на 11 юли 2021 г., съобщиха от прокуратурата.

Той е изпратил писма до служебния вътрешен министър Бойко Рашков и до председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

Манипулация било, че машинният вот ще забави изборния процес

Манипулация било, че машинният вот ще забави изборния процес

Тезата щяла тепърва да се използва от партиите на статуквото, страхуващи се от честни избори

Целта на подобно звено е да подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразното провеждане на изборите. Това звено действа от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК.

От прокуратурата изтъкват, че по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари са наложени запори на суми в размер на над 425 000 лв., а при извършени претърсвания и изземвания са иззети пари в различни валути за над 383 000 лв. Така над 800 000 лв. не бяха включени в опитите за "изборна търговия".

В 502 секции гласуват сънародниците ни в чужбина

В 502 секции гласуват сънародниците ни в чужбина

На вота на 4 април 2021 г. имаше 465 секции

От държавното обвинение пишат, че благодарение на добрата координация и обмен на информация между институциите при проведените на 04 април 2021 г. избори е имало редица действия за предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите.

При съвместната работа се събрали доказателства за дейността на организирани престъпни групи, създадени с цел купуване на гласове за определен кандидат, политическа партия или коалиция. Има и повдигнати и обвинения, твърдят от там.