"Пролет е, калинките летят". Всеки един ръководител би трябвало да е готов да се раздели с поста си. Така шеговито коментира персоналните промени в МВР бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пред БиТиВи.

По думите му има нужда от промяна в министерството (на вътрешните работи). Хората, свързани с политически конюнктюри, са политически назначени или съхранени. Администрацията лесно се обръща. Има хора, които се нагаждат към всяка една власт.

Рашков пенсионира и шефа на Инспектората в МВР

Рашков пенсионира и шефа на Инспектората в МВР

Той е освободен от днес

За първото освобождаване - на административния секретар в МВР Бойко Славчев от служебния министър Бойко Рашков, Йорданов каза, че познава Бойко Славчев. Пряко с него не съм работил, не бих могъл да влизам в подробности. В закона за МВР има и текстове, които говорят за пределна възраст за работа в министерството, обясни Йорданов.

Той даде пример от своята практика: "2000-та година инициирах уволнението на директор на национална служба, имаше колажи, заглавия "Некадърният министър уволнява супер професионалиста". Когато отишъл в Будапеща, във филиала на ФБР и при разговор с тогавашния шеф на ФБР му казал, че на този пост има нов човек, отговорът бил: "много хубаво, изпратете го за обмяна на опит".

Бях министър, когато се организираха изборите през 2001 г., каза Йорданов. Във всеки район имахме връзка с хората, които купуват гласове. Не е задължително полицаи да участват в тези процеси, обясни Емануил Йорданов по повод становището, че полицаи са покривали схеми за купуване на гласове.

Прокуратурата установила група, купувала гласове с пари от чужда държава

Прокуратурата установила група, купувала гласове с пари от чужда държава

Петима кандидати за НС са купували гласове

Относно думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че спецслужбите са обезглавени, защото шефовете им са в отпуск, Йорданов запита: "Какво значи спецслужбите да нямат ръководство.".

Всяка една държавна структура, когато ръководителят й е в отпуск, се води от лице, посочено от него. Има годишни отпуски, болнични, не мисля, че трябва да се драматизира толкова (фактът, че ръководителите на повечето спецслужби са в отпуск при встъпването в длъжност на служебното правителство на Стефан Янев - б.р.).

Бойко Рашков: Службите за сигурност в момента са самообезглавени

Бойко Рашков: Службите за сигурност в момента са самообезглавени

"Чистка в МВР няма, има смяна на кадри"

Запитан кой е разрешил отпуските на шефовете на спецслужби, Йорданов каза: "Ако говорим за шефове на агенции, би трябвало премиерът да ги е пуснал". По всяка вероятност за тях ги е пуснал Бойко Борисов, тъй като служебното правителство е от няколко дни, обясни юристът.

По думите му това е практика, която съществува от години. Покойният вътрешен министър Георги Петканов, който го наследил на поста при среща му казал: "мислех, че в това министерство (МВР) работят силни и здрави мъже. Разболяха се масово като встъпих в длъжност".

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков е юрист с висока квалификация, бил е зам.-министър на правосъдието, всичко това би му помогнало да влезе в министерството с летящ старт, каза Йорданов. Като съвет към Бойко Рашков той му пожела да има повече чувство за хумор, за да издържи натиска, на който ще се окаже.

Бойко Рашков: Службите за сигурност в момента са самообезглавени

Бойко Рашков: Службите за сигурност в момента са самообезглавени

"Чистка в МВР няма, има смяна на кадри"

Припомняме, служебният вътрешен министър Бойко Рашков пенсионира административния секретар на МВР Бойко Славчев в първия ден от влизането си в МВР.

На следващия ден в МВР Николай Гешев бе освободен от длъжност директор на дирекция "Инспекторат".

Според председателя на Стратегическия съвет на президента Румен Радев - Александър Маринов няма чистка, рокадите са нормални.

Малко по-късно стана ясно, че шефовете на спецслужбите, които са ръководени от изпълнителната власт са в отпуск. Само шефът на НСО си е на поста, но тази служба е под шапката на президента.

Промени имаше и в икономическата сфера. Бяха сменени шефовете на НАП и на Агенция "Митници".