Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги срещу глас в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция на парламентарните избори. На нарочен брифинг в прокуратурата съобщиха схемите, по които са е правило купуването на гласове, но категорично отказаха да посочат имена и партии, въпреки че групата води към "лице с имунитет" в рамките на предизборната кампания. Това, което се разбра е, че въпросното лице не е избрано за народен представител, т.е. към момента няма имунитет. Имената и подробности обаче не бяха съобщени.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни на брифинга, че са установени групи, които са се занимавали с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които обаче в навечерието на изборите са търсили различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове.

Прокуратурата разследва побой над кмета на Каварненско село Белгун - не контролирал вота

Прокуратурата разследва побой над кмета на Каварненско село Белгун - не контролирал вота

Среднощни позвънявания получили и други общинари там

"Анализът на образуваните досъдебни производства сочи известен спад на регистрираните престъпления против политическите права на гражданите и този спад се дължи на предприетите от нас превантивни мерки", каза Милева. По Закона за мерките срещу прането на пари, по искане на Прокуратурата, са били запорирани около 425 000 лв., а при претърсвания са иззети суми в различни валути в размер на над 383 000 лева. Което, по думите на Милева, означава, че общо над 800 000 лв не са били включени в опитите за изборна търговия.

Участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили, уточни още Милева.

В СГС се водят производства по четири дела против политическите права на гражданите, посочи ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова.

Иззети са над 800 000 лв., предназначени за купуване на гласове

Иззети са над 800 000 лв., предназначени за купуване на гласове

Двойно по-малко са делата за изборни нарушения спрямо вота през 2017 г.

Замесени са общо пет лица, които са били кандидати за народни представители. Двама от тях са задържани с постановление на прокурор за срок до 72 часа, един е с мярка за неотклонение "подписка", а останалите са с мерки "задържане под стража", потвърдени и на втора инстанция.

Детайли конкретно бяха дадени за една група - действала е от 6 февруари до датата на провеждане на изборите - 4 април 2021 г, на територията на цялата страна, с пирамидална структура, а на върха на групата е бил организатор - собственик на четири търговски дружества, стопанисва хотелски комплекс, метанстанция и кабелна телевизия.

Той е поддържал непрекъсната връзка с неформален партиен лидер, а финансирането е идвало от човек, който живее в страна, извън Европейския съюз. Беше посочено, че парите са идвали от Турция, пренасяни от мулета. Не стана ясно обаче дали първоизточникът на парите е Турция или друга страна извън ЕС.

Събрани са безспорни доказателства за множество конспиративни срещи за организация на процеса, като срещите са се провеждали в София, Пловдив, Карлово, Петрич и др. градове в страната.

Участниците в групата са трима - именно от тях единият е бил с имунитет - кандидат за народен представител. Вторият е бил бивш кандидат за евродепутат, бивш заместник кмет и настоящ общински съветник. Третият участник е със силно влияние в квартали с преобладаващо ромско население, обясниха още на брифинга на прокуратурата.

Сигнали за масово купуване на гласове в ромските квартали в София и в Пловдив

Сигнали за масово купуване на гласове в ромските квартали в София и в Пловдив

Разпитвани са арестувани членове на СИК в Плевенско

Най-общо три са били схемите за купуване на гласове - единият чрез осигуряване на т.нар. корпоративен вот, а като пример бе дадено предприятие в Пловдив за производство за перилни препарати, на чийто собственик е обещан достъп до европейски програми, ако той осигури гласовете на своите служители. Другите две схеми, които илюстрираха от прокуратурата са за търсене на влиятелни лица на местно ниво в ромските махали, където според района от страната цената на глас върви от 20-30 до 80 лв. Гласуването там се осигурява в деня на вота на принципа "индианска нишка" с предварително попълнена бюлетина и участието на застъпник. Третата схема е застъпник на политическа партия получава заплащане от 100 лв, срещу което се е ангажирал да отведе до урните поне по трима гласоподаватели.

Анализът показва спад на изборната търговия, а това се дължи на нашата превенция, похвали се Сийка Милева.

По 445 преписки за изборите работи прокуратурата

По 445 преписки за изборите работи прокуратурата

11 души са обвинени, а срещу един застъпник има дело за хулиганство

По информация на 24 часа, обвиненият организатор на групата е Надежда Бацанова, а групата е купувала гласове за партията на Васил Божков. Бацанова е била кандидат за евродепутат от БАСТА - партията, която създаде Мирослав Найденов, земеделски министър от кабинета Борисов-1. Кандидатът за депутат, участник в схемата за купуване на гласове, е Сергей Димитров - шести в листата на БНО в Благоевград, които предоставиха регистрацията си на "Българско лято". Димитров е бил член на ГЕРБ, напуснал е партията. Освен тях арестувани и обвинени са Димитър Топалов, бивш зам.-кмет на Ракитово и ромският лидер от Пловдив Асен Бошнаков.