По 445 преписки и 33 досъдебни производства се работи от прокуратата във връзка с изборите. Броят е от началото на предизборната кампания до 13 часа на 4 април.

Има данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за повреждане на имущество на политически партии и агитационни материали, както и за отправяне на заплахи и извършени хулигански действия.

По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: АП - София - 15; АП - Пловдив - 8; АП - Варна - 2; АП - Бургас - 1; АП - Велико Търново - 7.

По-важните сигнали от изборния ден може да види в блога:

Избираме 45-и парламент - 39.9% избирателна активност към 17 ч. отчете ЦИК
на живо

Избираме 45-и парламент - 39.9% избирателна активност към 17 ч. отчете ЦИК

Секциите, в които ще гласуваме са 11 983, като в 9398 от тях ще можем да заявим вота си машинно

Привлечени в качеството на обвиняеми са 11 лица. Спрямо трима от тях е определена мярка за неотклонение "Задържане под стража".

В изборния ден са образувани и две бързи досъдебни производства спрямо лица, за опит за упражняване правото на глас с неистински документи за самоличност и фалшиви удостоверения за гласуване. Спрямо застъпник на една политическа партия е образувано досъдебно производство за извършени хулигански действия.

Установено е лице, издирвано с червена бюлетина на "Интерпол" от властите в Индонезия за "пране на пари" и използване на чужд платежен инструмент чрез скимиращо устройство. Същият е предлагал имотна облага с цел гласуване от него политическа партия. Образувано е досъдебно производство, по което са предприети множество действия по разследване - обиски, претърсвания и изземвания от адреси и МПС.

Установени и иззети са агитационни материали на политическа партия, списъци с имена на застъпници, дискове и компютърна периферия, свързана с изборния процес. Установени са още четири лица, съпричастни към престъпната дейност.

Наказание от 11 месеца "Лишаване от свобода", отложено с изпитателен срок от три години и наказание лишаване от право да заема изборна длъжност за срок от две години, постигна прокуратурата спрямо лице, привлечено като обвиняем по бързо досъдебно производство за предлагане на имотна облага с цел склоняване упражняване на избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.