Днес гласуваме за представителите ни в 45-то Народно събрание.

Избирателната активност е 39.9% към 17 часа.

Най-висока към 17 часа е активността на гласоподавателите в Смолян, а най-ниска в Разград, съобщиха на брифинг на Централната избирателна комисия.

В РИК-Добрич също имало проблем с машинното гласуване и има определени минуси се оказало след проверка на РИК, че една част от тези сигнали не отговаряли на реалността.

ЦИК взе становище и изборният ден в РИК-Добрич да продължи с машинно гласуване.

В Смолян няма никакви проблеми с машините за гласуване, като дори се обадил председателят на РИК-Смолян да пита защо се появяват такива сигнали.

До края на деня няма да бъде възстановено машинното гласуване във Велико Търново, но подадените гласове през машините ще бъдат зачетени.

Към 12 часа избирателната активност е 18,4%, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Избирателната активност към 12 ч. е най-ниска в Кърджали - 12.4%, а най-висока в Сливен - 24.8%.

Избирателната активност на парламентарните избори през 2021 г. върви малко по-ниска в сравнение с предишните избори, заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров на брифинг пред журналисти.

ЦИК прави всичко възможно да не бъде въвлечен в кампанията, на която и да било партия.. Ние винаги много внимателно проверяваме всеки сигнал, увери Димитров.

По думите на Таня Цанева има сигнали за карантинирани граждани, които са пропуснали сроковете да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна урна. В крайна сметка и в изборите има правила, които трябва да спазваме, допълни Цанева.

По данни на ЦИК 7,58 процента е избирателна активност за страната към 10 часа. Активността е с близо 0,8 на сто по-ниска от отчетената към същия момент на предишния парламентарен вот през 2017 година. От ЦИК излязоха с първи данни едва минути преди 12 часа - с близо час закъснение от традиционното оповестяване на данните.

По официална статистика към 10 часа на предишните парламентарни избори активността също е била висока - 8.44%.

Към 10 часа избирателната активност днес е най-ниска в Силистра - 3,98 на сто, а най висока в Монтана - 11,12%, следвана от Враца - 11,07 на сто.

Най-висока избирателна активност се регистрира в Монтана - 11.12%, а най-ниска в Силистра: 3.98%.

В трите многомандатни избирателни района на София активността варира между 6,95 и 7,75%.

В Пловдив-град активността към 10 часа е 4,62 процента.

Приключи вече изборният ден в Нова Зеландия и се внасят протоколите от гласуването там, съобщиха от ЦИК.

Броят на избирателите е 6 732 316 души. Право на глас имат навършилите 18 години, които не са поставени под запрещение или не изтърпяват наказание "лишаване от свобода". Около 1300 са обвиняемите и подсъдимите, които могат да гласуват. 

Секциите, в които ще гласуваме са 11 983, като в 9398 от тях ще можем на заявим вота си машинно. Подвижните секции за хора с увреждания са 409.

След вписване на данните в избирателния списък, член на СИК откъсва бюлетина от кочана, сгъва я по определен начин, поставя печат на гърба и я подава. Гласува се със знак "Х" или "V" със син химикал в квадратчето, с номера на избраната партия, коалиция или независим кандидат. Преференция за кандидат се отбелязва в кръгчето. Бюлетината се сгъва, като след това член на СИК поставя втори печат на гърба ѝ и откъсва малкия отрязък в ъгъла.

Изборният ден започна

Изборният ден започна

Редица проблеми съпътстват гласуването още от самото начало

В чужбина избирателите ще имат възможност да гласуват само с хартиени бюлетини.

2450 са техниците и водачите, които ще обслужат транспортната схема и логистиката около разполагането на машините за гласуване, проверени от МВР и ДАНС, за да няма съмнение в тяхната надеждност.

Изборите се провеждат на фона на пандемията от коронавирус, като ще бъдат взети необходимите мерки. При предоставяне на личните си документи, избирателят ще сваля леко маската си, за да удостовери, че той е лицето, което ще гласува.

Специалните Covid секции в болниците в цялата страна са 88. За карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса също са образувани няколкостотин подвижни секции. Въпреки това, редица поставени под карантина сигнализираха в последните седмици, че няма да могат да гласуват, тъй като по редица причини не им е била предоставена възможността за подвижни секции. От ЦИК също признаха за проблем при сформирането на такива екипи.

Карантинирани са над 64 400 души по данни на Единния информационен портал.

Видеоизлъчване на броенето на бюлетините няма да има.

Изборният ден в страната започна в 07.00 часа и ще продължи до 20.00 часа. Ако има гласоподаватели, които чакат пред секциите, той може да бъде удължен до 21 часа.

Изборният ден в страната вече започна, а първи данни за избирателната активност се очакват след 10 часа. 

Секциите в чужбина за парламентарните избори са 465. Най-много са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания. В чужбина вече отвориха изборните секции в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия, където най-рано българско време започва изборният ден, съобщиха от МВнР.

По информация на дипломатическите и консулските ни представителства зад граница, всички изборни секции са готови да отворят за изборите, с изключение на секцията във френския град Моасак. Префектът на град Моасак тази вечер е връчил писмо на местния координатор на секционната избирателна комисия, в което се съобщава, че тя не може да бъде отворена заради опасения на местните власти, че няма да бъде спазен здравният протокол.

В надпреварата за народни представители се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, има и независими кандидати.

ЦИК се надява да няма масово грешни протоколи

ЦИК се надява да няма масово грешни протоколи

Не ЦИК ограничава правото на глас с карантината - тя се налага от РЗИ

Забраните за политическа агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите важат от вчерашния Ден за размисъл до 20.00 часа в днешния изборен ден.

От МВР припомниха, че хората, които нямат валиден документ за самоличност, могат да получат удостоверение за гласуване. Паспортните служби в цялата страна ще работят и днес от 8.30 до 19.00 часа.

Забрана за продажба на алкохол става по преценка на кметовете. В София е забранена употребата на алкохол в изборните помещения и около тях.

Данни за избирателната активност от предходни избори показва, че на последните парламентарни избори през 2017 година, към 10 часа са гласували 8.44%, към 13 часа - 25.77%, до 17 часа - 42.74% и до 20 часа - 54.07% от имащи право на глас 6 810 341.

Въпреки необичайната ситуация, това не са първите избори у нас, провеждани по време на пандемия, припомня БНТ. Преди век - през 1919 г., българите избират депутати в 18-то Народно събрание по време на третата вълна на испанския грип.

преди 2 години в 20:17 ч.

ГЕРБ-Ямбол обвини БСП, че назначава карантинирани представители в СИК

ГЕРБ изпрати жалба до РИК Ямбол, че БСП назначава карантинирани представители в СИК. Недялко Лазаров е регистриран от партия „БСП за България“ за заместник-председател на 105-а Секционна избирателна комисия в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ - Ямбол.

Проблемът е, че Лазаров е поставен под карантина от РЗИ Ямбол след болнично лечение от Ковид 19. Карантината на Недялко Лазаров не е изтекла и това е добре известно, както на него, така и на политическата сила, която го е предложила за заместник-председател на СИК.

преди 2 години в 19:51 ч.

"Алфа Рисърч": 44,6% е избирателната активност към 19 ч.

44,6% е избирателната активност към 19 ч., според данните на "Алфа Рисърч". Към 17 часа според прогнозните резултати на "Алфа Рисърч" избирателната активност беше 37,8%.

Към 17 часа според прогнозните резултати на "Галъп" - избирателната активност е 38,2%.

преди 2 години в 19:50 ч.

Хванаха гласоподаватели да снимат с телефон бюлетините си в Пещера

Изборното нарушение е установено в три секции в града, съобщава БНР.

По информация на РИК-Пазарджик бюлетините са обявени за недействителни.

Констатирано е, че гласоподаватели са заснели с мобилен телефон бюлетините си в секции номер 9, номер 11 и номер 17.

преди 2 години в 19:29 ч.

Сигнали за контролиран вот в Хасковско

Сигнали за контролиран вот в Хасковско бе получен, съобщи БНТ. Те са били свързани с раздаване на рекламни материали в секциите. Проблем е имало и с машините за гласуване, защото те не са работили.

преди 2 години в 19:16 ч.

39,99% избирателна активност към 17:00 часа

Говорителят на ЦИК Таня Цанева съобщи, че към 17:00 часа избирателната активност е 39,99%.

На вота през 2017 г. към същия час е била 42,74 на сто. Най-висока е тя в Смолян - 46,91 на сто, а най-ниска в Разград - 39,55 на сто.

Общият брой постъпили жалби в ЦИК до момента са 187, предимно за нарушения в откриването на изборния ден, за правата на гражданите, защита на личните данни, неспазване на противоепидемиологичните мерки и машинното гласуване.

Последно обновление в 19:18 ч. на 04.04

преди 2 години в 19:15 ч.

Временно затворена е била СИК в Сътън, южен Лондон

СИК в Сътън, южен Лондон е била временно затворена от полицията заради Covid-съображения. Пренасочени са част от хората да гласуват в Уимбълдън, след това отново е възобновен процеса, съобщиха от Института за социална интеграция.

В СИК Костенец заради липса на ток няма възможност за машинно гласуване. Два сигнала са подадени от  СИК Шумен - машината “забива” след отбелязването на преференция.

Сигналът за нарушение от СИК Своге е за застъпници, които снимат бюлетини пред самата комисия. След намеса на наблюдател това е преустановено.

3 бр. СИК Шумен машините изведнъж спират да работят.

преди 2 години в 19:04 ч.

Застъпници и представители на партия в Кърджали имат списъци с избиратели по секции

Жалба до РИК - Кърджали изпратиха от БСП по сигнал, че застъпници и представители на ПП ГЕРБ разполагат със списъци на избиратели по секции. Информация за такива списъци има за множество секции в общините Ардино, Джебел, Кирково, Крумовград, Кърджали, Момчилград и Черноочене.

 

Това повдига съмнение за опити за контролиране на вота, алармират местните социалисти.

За нарушения в изборния ден в област Кърджали са получени и още множество сигнали, свързани с незаконна агитация, съмнение за контролиран вот и нарушения на тайната на вота, за които БСП също е подала жалби до местната Районна избирателна комисия.

преди 2 години в 18:45 ч.

Сигнали за контролиран вот и отказ на гласуване на карантинирани в Силистра

В Силистра от БСП сигнализираха ЦИК и РИК, че има организиран бус с лица с двойно гражданство, които искат да гласуват само с международни паспорти, а отказват да гласуват с лична карта и се държат агресивно с членовете на СИК.

Хората с положителен PCR тест и членове на техните семейства, карантинирани след 31.03.2021г. са лишени от възможността да гласуват, сигнализираха до РИК и СИК.

 

преди 2 години в 17:36 ч.

Калин Славов: Най-честите сигнали за нарушения са за машинното гласуване

"Най-честите сигнали (за изборни нарушения) са за машинното гласуване, не става въпрос за технически проблеми, но има и места, в които от СИК разубеждават гражданите да не гласуват с машини - това е неприятно и нередно". Това заяви пред БНР Калин Славов от Асоциация "Прозрачност без граници".

Според него така членовете на СИК може да се опитват да си намалят работата след края на изборния ден, защото ще имат двойно преброяване.

"На фона сравнително добрата избирателна активност има и сигнали за нарушения, те могат да се подават на телефон - 080011224, безплатна телефонна линия е", каза Славов.

По думите му хората се страхуват да подават и сигнали, особено пък за корпоративно купен вот, разубедени са сякаш.

преди 2 години в 17:09 ч.

Възрастен гласоподавател почина пред избирателна секция

Възрастен гласоподавател е починал докато чакал пред изборна секция в Петрич, съобщи БНР. Пристигналите спешни медици са констатирали леталния изход.

По информация на Bulgaria ON AIR той е бил в напреднал стадий на раково заболяване.

преди 2 години в 16:38 ч.

Малко над 30% активност към 15 часа засича "Галъп"

Малко над 30 процента е избирателната активност на парламентарните избори към 15.00 часа, изчисляват "Галъп". Около 22% е била избирателната активност към 13 часа по данни от екзитпол на социологическа агенция „Галъп“. За сравнение – към този час на изборите през 2017 година активността е била над 25%, съобщи пред БНР Яница Петкова от „Галъп“.

До тук са гласували предимно граждани в активна възраст – между 30 и 60 години.

преди 2 години в 16:17 ч.

Кметски наместници в Старозагорско агитирали до входа на секция

Кметски наместници в Старозагорско агитират за ГЕРБ до входа на секции, съобщиха от БСП. От Коалиция „БСП за България” са подали две жалби до Районната избирателна комисия в Стара Загора. Първата е от сутринта за билборд на водача на листата на ВМРО Александър Сиди до секции № 50, 52, 54, 55, с което се нарушава чл.184 от Изборния кодекс.

Втората жалба е по сигнал от жители на Мъглиж, че пред изборните секции има хора, които твърдели, че са назначени със заповед на кмета на община Мъглиж за „технически сътрудници, които следят изборите." Те агитирали в нарушение на изборния кодекс. При проверка в сайта на Общината, не се открива такава заповед.

В жалби до РИК от селата Найденово и Съединение представители на БСП алармират, че кметските наместници до входа на секциите агитират да се гласува за ПП ГЕРБ.

преди 2 години в 16:06 ч.

Кола извозва избиратели организирано в троянското Старо село

Сигнал до Областния щаб на ГЕРБ е подаден от упълномощен представител на Коалиция ГЕРБ-СДС. В него пише, че в троянското село Старо село се извозват организирано избиратели. Той е препратен до ОД на МВР в Ловеч за изясняване на случая.

В сигнала е посочен номерът на превозното автомобила и номерът на избирателната секция, където гласуват транспортираните хора.

преди 2 години в 15:56 ч.

От Гоце Делчев с жалба до РИК-Благоевград за агитация

В Гоце Делчев сигнализираха Районна избирателна комисия – Благоевград срещу Андон Балтаджиев за агитация.

„Същият провежда агитация в изборния ден в полза на БСП пред 1-ва секция в град Гоце Делчев, като заплашва избиратели, че ако не гласуват, както той им казва, ще пристъпи към саморазправа. Дейността му вероятно може да бъде характеризирана като притискане и заплашване на избирателите”, се казва в жалбата, като се настоява за проверка и предприемане на своевременни действия от страна на РИК.

преди 2 години в 15:54 ч.

Неизчистени плакати и в Банкя

Жалба за непозволена предизборна агитация в Банкя изпратиха от ГЕРБ. Нарушението се състои в неправомерно поставени агитационни материали. Поставени са две изображения - едно на оградата на частен имот, а другото върху комуникационно табло на БТК/VIVACOM. Aгитационните материали са в нарушение на изборното законодателство. Те се намират на по-малко от 50 м от входа на секция №13 на район Банкя на Столична община.

преди 2 години в 15:54 ч.

Неизчистени плакати и в Банкя

Жалба за непозволена предизборна агитация в Банкя изпратиха от ГЕРБ. Нарушението се състои в неправомерно поставени агитационни материали. Поставени са две изображения - едно на оградата на частен имот, а другото върху комуникационно табло на БТК/VIVACOM. Aгитационните материали са в нарушение на изборното законодателство. Те се намират на по-малко от 50 м от входа на секция №13 на район Банкя на Столична община.

преди 2 години в 15:49 ч.

Над 260 сигнала към 12 часа за нередности в изборния ден в платформата „Ти броиш“

Над 260 са вече сигналите за нередности и нарушения в начина на протичане на изборния ден, получени към 12.00 ч. на 4 април от застъпници на Демократична България и Защитници на вота в инициативата „Ти броиш“. Сигнали се получават през мобилното приложение, сайта tibroish.bg, както и по телефона.

От Централната избирателна комисия спряха гласуването с машини в 4 МИР - Велико Търново след няколко сигнала, подадени от Демократична България - Обединение за сгрешена листа на коалицията в машината. Гласуването там ще продължи само с хартиени бюлетини, обясни юристът Надежда Йорданова. По думите й от тази формация от 3 февруари говорят, че трябва да се вземат мерки за гарантиране на сигурността на машинния вот, но не са чути. „Резултатът е видим”, каза Йорданова.

Над 150 са новите сигнали от 9.30 ч. насам в онлайн платформата, с това общият им брой от 3 април досега достига 260. Други 60 сигнала са получени по телефона.

12 от сигналите са свързани с проблеми с машинното гласуване - неработещи машини, липсваща или сгрешена информация за преференции (с нов сигнал от гр. Килифарево). В един от случаите, подаден от Защитник на вота в Димитровград, машината не е пуснала хартиената бюлетина, след което е отворена пломбата на машината без да се изчака техник.

Заради пандемията от COVID-19 и наложена карантина има два типа проблеми, за които Защитници на вота подават сигнали. Граждани, които са планирали пътувания извън България и са заявили, че ще гласуват в чужбина, остават в страната заради карантина, но са заличени от списъците. На студенти пък е отказвано да гласуват в родните си населени места.

 

Получени са и сигнали за агитация от страна на кметове.

Във Виена, Австрия, председател на СИК е забранил на членовете да дават интервюта за протичане на изборния процес.

преди 2 години в 14:54 ч.

Георги Свиленски: Агенции публикуват изборни резултати

От Левицата ще пуснат жалба в ЦИК за това, тъй като така се манипулира общественото мнение. Хората масово отказват да отговарят на въпроса за кого за гласували, според Георги Свиленски. Затова той стига до извода, че не е вярна информацията в тези агенции.

преди 2 години в 14:33 ч.

Във Видин сигнал за агитация на роми пред заведение в гр. Грамада

Жалба за нарушаване на изборното законодателство в град Грамада подадоха от ГЕРБ-Видин. „При извършена проверка констатирах, че в заведението, намиращо се срещу избирателната секция, собственикът на заведението е събрал голяма група от роми и извършва агитационна дейност в полза на ПП „Има такъв народ”. Моля да бъдат предприети мерки“, посочва в сигнала си областният координатор Александър Матеев.

преди 2 години в 14:19 ч.

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Гласувах за връщане на държавността

Вицепрезидентът Илияна Йотова упражни машинно правото си на вот. „Гласувах за връщане на държавността. За държава, която да се управлява от умни, можещи и грамотни хора, които знаят накъде водят България. За държава с грижа за всеки български гражданин, а не държава, която облагодетелства само една шепа хора, които станаха баснословно богати, не се посвениха да използват и тази тежка криза в момента, за да трупат дивиденти“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Гласувах за подредена държава с правила, в която всеки има своето достойно място, младите хора имат шанс да се развиват, а не напускат страната ни. Гласувах за държава, която мисли за своите сънародници зад граница не само по избори, а прави политики за тях и заедно с тях“, посочи Илияна Йотова.

преди 2 години в 13:53 ч.

И Караянчева гласува с хартиена бюлетина

Председателят на 44-ия парламент Цвета Караянчева е гласувала за стабилност и прозрачност в управлението на страната. „Да продължим да надграждаме постигнатото досега, за високи доходи и политики, които дават приоритет на образованието и здравеопазването“, изтъкна тя, цитирана от партийния пресцентър.

Караянчева избра да гласува с хартиена бюлетина.

„Тази сутрин в десет секции машините не сработиха. Представете си какво щеше да стане, ако нямаше възможност да се гласува с хартиена бюлетина“.  Тя изрази удовлетворение от организацията в секционните комисии  по отношение на мерките за безопасност и дезинфекция. Благодари на членовете на комисиите в региона и поздрави католиците и арменците в страната по повод Великден.

От снощи насам от щаба на ГЕРБ в Кърджали  са подадени три жалби в РИК и до тел. 112 във връзка с констатирани нарушения и действия на длъжностни лица от ДПС, несъвместими с публичността и прозрачността на изборния процес.

 

преди 2 години в 13:25 ч.

България се нуждае от стабилност, след изборите да се формира стабилно мнозинство и стабилно правителство, което да решава проблемите. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, след като гласува в Плевен.

Неговата прогноза е обаче - "новият парламент ще бъде шарен - надявам се да бъде и по-национално отговорен". Според него при "шарен парламент" има един шанс да се сформира правителство, ако партиите са наистина социално отговорни и, ако наистина поставят интересите на държавата и на българите над собствените си политически амбиции и боричкания за власт.

"Изненадите и обратите ги решава негово величество българският избирател - каквото реши народът, това ще бъде. "Той предупреди, че ако България изпадне в продължителна политическа криза, това ще засили и икономическата криза, от което ще загубят всички български граждани. Той призова своите колеги политици след днешния ден към "повече отговорност и повече българщина, а не партийни пристрастия".

преди 2 години в 13:12 ч.

Социалният министър Деница Сачева гласува с хартиена бюлетина

Гласувах за повече възможности за България и Добруджа, обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която заедно със 7-годишния си син даде своя глас на изборите.

"Гласувах за това в България и в Добруджа да има повече възможности за инвестиции, за по-добро образование, за по-добро здравеопазване. Гласувах за екип, за който наистина смятам, че може да реализира обещанията, които  направи", каза тя.

"Гласувахме с хартия, защото смятам, че така вотът ми е по-защитен. Винаги гласувам със сина си, защото смятам, че това е форма на гражданско образование. Аз искам той бъде човек, който винаги да гласува, независимо къде се намира", обясни Сачева.

Тя очаква 45-50% избирателна активност.

Снимка 525645

Източник: ГЕРБ

 

Последно обновление в 13:15 ч. на 04.04

преди 2 години в 13:06 ч.

Христо Терзийски: Гласувах за нашия Кюстендилски край - да бъде добър дом за всички ни

Гласувах за стабилна и просперираща България. Гласувах за нашия Кюстендилски край - да бъде добър дом за всички ни. Това заяви вътрешният министър от ГЕРБ Христо Терзийски, веднага след като упражни правото си на глас. Той гласува в 81-ва секция в родното си село Слокощица. "Гласувайте - всичко е във вашите ръце!", призова Христо Терзийски.

Снимка 525643

Източник: ГЕРБ

Последно обновление в 13:09 ч. на 04.04

преди 2 години в 13:05 ч.

Кметът на с. Орешене агитирал в секционна комисия

Жалба за агитация от кмет в изборния ден е подадена от ГЕРБ-Дулово. В нея се твърди, че кметът на с. Орешене е агитирал в секционната комисия в селото. “Моля да предприемете необходимите мерки за нарушението и нормалното протичане на  изборния процес в съответната секция!”, се посочва още в жалбата до РИК.

преди 2 години в 13:02 ч.

ГЕРБ-Кочериново с жалба до РИК

Общинският ръководител на ГЕРБ в Кочериново е сигнализирал Районната избирателна комисия в Кюстендил за възпрепятстване на свободния достъп до изборно помещение. В жалбата се казва, че лице, което е член на СИК в гр. Кочериново, стои на вратата на избирателната секция и възпрепятства свободния достъп до изборното помещение и упражняването на право на глас. "Моля, да предприемете необходимите действия за недопускане възпрепятстването на изборния процес", се казва още в жалбата.

преди 2 години в 13:01 ч.

Коалиция ГЕРБ-СДС в София подаде жалба за незаконосъобразна агитация

Коалиция ГЕРБ-СДС е подала жалба за незаконосъобразна агитация във „Фейсбук“ на Милка Христова в деня на вота. Нарушението се състояло в опита избирателите да бъдат призовани да гласуват за конкретен участник в изборния процес - чрез посочване на конкретен номер на бюлетина.

преди 2 години в 12:54 ч.

Предизборни плакати стоят до СИК в руенското село Зайчар

Плакати на ДПС не са премахнати от двора на кметството на с. Зайчар, община Руен, където има секционна изборателна комисия, съобщиха от ГЕРБ. Сигнал по случая е внесен в Районна избирателна комисия – Бургас от областния координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев.

„Агитационните материали са разположени на по-малко от 50 метра от мястото за гласуване. За случая е бил предупреден председателят на посочения СИК, но той не е предприел съответните действия. Описаният казус нарушава чл.184, ал.1 на Изборния кодекс“, категорични са от ГЕРБ.

Към сигнала е приложена и снимка, а от ръководството на партията очакват от РИК-Бургас да извършат проверка по попадание сигнал.

 

Снимка 525642

Източник: ГЕРБ

Последно обновление в 13:05 ч. на 04.04

преди 2 години в 12:51 ч.

Томислав Дончев: Гласувах за продължаването на модернизацията и реформите

Водачът на листата на ГЕРБ в област Габрово Томислав Дончев гласува в родния си град Габрово.

„Гласувах за свобода и за сигурност за гражданите и бизнеса. Гласувах, за да продължи модернизацията на държавата, реформите и инвестициите в образованието и инфраструктурата”, каза Томислав Дончев.

Той беше категоричен, че утре щяло да е добър ден за българската демокрация, защото народът ще се е произнесъл и волята му ще се материализира.

Снимка 525638

Източник: ГЕРБ

Последно обновление в 12:53 ч. на 04.04

преди 2 години в 12:49 ч.

В СИК в Своге машината за гласуване не работи

В СИК в Своге машината за гласуване не работи, гласуването става с хартиена бюлетина, съобщиха от Института за социална интеграция. 

преди 2 години в 12:47 ч.

ГЕРБ-Кърджали внесе жалба срещу кметицата на село Чифлик, влияела върху избора на хората

Областният предизборен щаб на ГЕРБ в Кърджали е внесъл жалба в РИК срещу кметицата на кърджалийското село Чифлик Нефиде Иса Али, която стои пред секционната избирателна комисия, влияе върху свободната воля на гласоподавателите и упражнява натиск върху тях. Кметовете на кметства в Кърджалийско масово злоупотребяват с правомощията си на длъжностни лица и стоят пред СИК в деня на вота, твърдят от управляващата партия. От ГЕРБ настояват РИК да извърши проверка и да бъдат предприети необходимите действия по компетентност.

преди 2 години в 12:43 ч.

ГЕРБ-Силистра пусна жалба по сигнал на граждани за купуване на гласове

ГЕРБ-Силистра са пуснали жалба за нарушения и съмнения за купуване на гласове в село Бистра, община Алфатар. Според сигнала, подаден от граждани, в близост до кметството и офиса на ДПС, в хранителен магазин се извършва агитация в нарушение на Изборния кодекс. Магазинът се намирал в непосредствена близост до изборната секция в населеното място. Сигнали са получени и за купуване на гласове, за което се твърди, че е извършвано в същия магазин.

преди 2 години в 12:41 ч.

Републиканци за България подготвят жалба заради машинното гласуване

От "Републиканци за България" подготвят жалба за невъзможността на държавата да гарантира вота. Това обяви Цветан Цветанов, след като гласува във Велико Търново.

По думите му това, което се случва е абсурдно и недопустимо. Проблемът е сериозен, тъй като не е ясно какво се случва с гласовете, които вече са дадени през машините. От партията за проблеми с машинното гласуване имат сигнали и от Горна Оряховица и от Елена.

Припомняме, че ЦИК прекрати машинното гласуване във Велико Търново заради софтуерен проблем.

преди 2 години в 12:40 ч.

ВМРО: В Турция изборите се манипулират грубо от сутринта

В Турция изборите се манипулират грубо от сутринта – плакати пред секциите, открита агитация на турски и пълни автобуси с „избиратели“. Това били малка част от нарушенията, които наблюдателите на ВМРО са констатирали.

Вече имало пуснати няколко сигнала до Централната избирателна комисия.

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки, който от вчера е в Турция, направи кратка справка за "безобразията", които се случвали във всички градове, в които има секции.

Ето какво написа той в своята страница във Фейсбук: "Още няма 9:00 часа, уважаеми съратници, а първите официални жалби за изборни нарушения в Турция вече са факт. От всички тридесет и пет изборни секции идват едни и същи тревожни сигнали.

Предизборни агитационни материали на турската етническа партия са пред и около секциите, разговори в секцията на турски език, попълване на декларациите, които трябва да се попълнят саморъчно от други лица."

Последно обновление в 12:53 ч. на 04.04

преди 2 години в 12:26 ч.

Цветан Цветанов гласува за силен парламент и умно управление

Упражних конституционното си право на глас, за да имаме бъдещ силен парламент и умно управление. Всички ние знаем, че днес се нуждаем повече от всякога от държава с правила! Това заяви лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов, който гласува във Велико Търново. 

Партията му се явява за първи път на избори и е интересно какъв процент ще откъсне от електората на ГЕРБ, където Цветанов беше дълги години дясната ръка на Бойко Борисов.

Последно обновление в 12:40 ч. на 04.04

преди 2 години в 12:23 ч.

„Изправи се! Мутри вън!“ ще съдейства за колективен иск на граждани под карантина, които не могат да гласуват

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ ще съдейства за подаването на колективен иск от граждани под карантина поради невъзможност за гласуване. Масово граждани заявяват на платформите за сигнали на коалицията, както и на Фейсбук страниците, че ще подадат иск поради невъзможността за гласуване.  

За последните два часа (от 9:00 ч. до 11:00 ч.) на платформите на коалицията са получени над 30 сигнала за нарушения на изборния процес, сред които огледала в стаичката за гласуване и машина, обърната с екрана към членовете на СИК.  

В секция 40, в кв. "Църква" в Перник са поставени огледала в стаята за гласуване, които са обърнати към членовете на СИК и отразяват за кого гласуват избирателите.

В секцията в село Благоево, Разградско, машината за гласуване е обърната с екрана към членовете на комисията.  

В 24 секция в 69 училище в 24 МИР - София не са пуснати машините за гласуване, за което коалицията подготвя сигнал.  

Подадена е жалба до ЦИК за незаконно публикуване на сайта на ПИК на прогнозни данни за избирателната подкрепа за партии, с което се влияе на нагласите на избирателите. Жалба е подадена и за обявени прогнозни данни на сайта на „24 часа“, тъй като това е забранено по закон.  

Получени са и множество сигнали на бдителни граждани за спонсорирана агитация във "Фейсбук" на кандидати на различни партии в деня за размисъл и дори в изборния ден. Сред сигналите са и за агитация от страницата на партии, представени в 44-то Народно събрание. На много от агитационните материали съзнателно е използван трибагреникът, въпреки че това е забранено от Изборния кодекс.  

В секция 7 в Студентски град (23 МИР – София) има постъпили няколко сигнала за поставяне на хартиени бюлетини и бюлетини от машинно гласуване в една и съща урна. Коалицията е подала сигнал в РИК на 23 МИР за установеното нарушение.  

В Община Чепеларе в секция 2 и секция 3 машините не работят. За проблема в секция 2 се знае от вчера, но машината за гласуване не е ремонтирана.  

Секция 74 в Перник е отворена по-късно, защото председателят нямал ключ, а машините в секцията не работят. При третия гласувал машината за гласуване е блокирала и след това не е заработила. В секция 33 няма печат, взели са печата на секция 37, но в момента секция 37 е без печат. От РИК отговорили, че това нямало значение.  

В секция 60, в кв. Слатина в 24 МИР – София партиите в машинната бюлетина не са подредени по законния ред и не може да се достигне до края на избраната листа. В секция 69 в кв. "Слатина" пък членовете на комисията не питат гласоподавателите как предпочитат да гласуват, а подават директно бюлетината в ръцете им.  

В с. Лесово, секция 26, в 31 МИР – Ямбол, има неработеща машина за гласуване.  

В секция 13 в Берковица гласуването се провежда без да е осигурена завеса в кабината за гласуване.  

В Перник членове на управляваща партия носят храна на членове на СИК в четири секции.

В Плевен членове на друга управляваща партия носят кафета и напитки в няколко секции.  

От селата Горна Митрополия и Крушовица, област Плевен, са получени сигнали за масова агитация за ДПС пред секциите за гласуване.  

В секциите на 51 СУ в кв. Хиподрума, в 23 МИР – София, не са посочени на указателните табели разпределението на гласоподавателите по секции според адресните им регистрации.  

От чужбина от формацията са получили десетки сигнали за хора, които не могат да гласуват заради малкия брой отворени секции и големите опашки пред тях.  

Получен е сигнал за агитационни материали срещу изборните секции в Русе, които седят и днес.  

В Ихтиман машините са гласуване са счупени в 11, 12 и 30 секция. Към сигналът са приложени и снимки и видео за струпване на хора и контролиран вот пред една от секциите.  

"Изправи се! Мутри вън!" имат и сигнали за 62 секция в Пловдив, където няма застъпници, а членовете на секционната избирателна комисия не информират гражданите, че имат право да изберат да гласуват с машина или с бюлетина.  

В столичния кв. "Враждебна" в двора на едно от училищата две жени спират хората да гласуват, като аргумента им е, че пред секциите има големи опашки, гласи друг сигнал от квартала.  

В Добрич машинното гласуване е спряно, след като е установено несъответствие в номерата в бюлетината и имената.  

От Девня е получен сигнал за купуване на гласове по 100 лв.  

В РИК във Враца са подадени жалби от коалицията за свалена и сменена пломба на машината за гласуване, която пломба не е описана в протокол.

Последно обновление в 13:21 ч. на 04.04

преди 2 години в 12:04 ч.

7.58 е избирателната към 10 часа

7,58 процента е избирателната активност към 10 часа по данни на Централната избирателна комисия към 10 часа.

Комисията излезе с първи данни едва минути преди 12 часа – с близо час закъснение от традиционното оповестяване на данните.

Най-висока избирателна активност се регистрира в Монтана – 11.12%, а най-ниска в Силистра: 3.98%.

Последно обновление в 12:19 ч. на 04.04

преди 2 години в 11:51 ч.

12 630 са подвижни секции за гласуване обикалят страната

Общо 12 630 са подвижните избирателни секции. Това заяви говорителят Димитър Димитров на първия брифинг на Централните избирателна комисия.

Подвижните СИК, които са за хора с увреждания са 283, 199 са открити в болниците, за карантинирани и изолирани секциите са 46, в местата за задържане има 12 секционни комисии. Останалите секции са за гласуване на карантинирани граждани.

преди 2 години в 11:49 ч.

Симеон Славчев от ПП МИР гласува за моралните, инициативните и родолюбиви българи, които ще направят истинската промяна

Гласувах за моралните, инициативните и родолюбиви българи, които ще направят истинска промяна в България. Това заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев, който гласува заедно с цялото си семейство в 36 СУ "Максим Горки" в столичния квартал "Красно село".

"Гласувах за свободата и справедливостта и тяхното едновременно действие и прилагане във всички сфери и от всички и навсякъде и за това икономическия, социалния и политическия живот в България да се изградят наново", заяви още Симеон Славчев.

Той каза още, че използва правото си на глас в името на опазването на българския род и традиции и за излизане на страната ни от демографската криза, както и за гарантирани грижи от страна на държавата за всички български семейства.

„Гласувах за връщането на всички българи и реализацията на техния опит и потенциал в родината, както  и за превръщането на България в силна социална и индустриална държава. Гласувах всеки българин да има сигурна работа, която да му осигурява устойчив и постоянно повишаващ се доход, както и достоен стандарт на живот. Гласувах за по-доброто бъдеше и развитие на нашите деца тук в България", заяви още Симеон Славчев.

Председателят на ПП МИР гласува с цялото си семейство машинно, защото според него това е най-сигурният и бърз начин за всеки един избирател.

Последно обновление в 11:51 ч. на 04.04

преди 2 години в 11:45 ч.

Румен Петков: Гласувах за нормален живот и работеща държава

Председателят на АБВ Румен Петков упражни правото си на глас. Той заяви, че през днешния ден не бива да се правят компромиси, тъй като той ще определи нашия живот за години напред.

Гласувах за нормален живот и работеща държава. Гласувах за почтеност, достойнство и професионализъм. Гласувах за силата и енергията на България.

Защото България се нуждае от нова динамика и от ясни отговорности. Благодаря на всички, с които бяхме заедно през тази особена и тежка кампания“.

преди 2 години в 11:43 ч.

12,5% от избирателите са отишли до урните към 11 ч. според "Галъп"

Към 11 ч. активността в изборите за 45-о Народно събрание е била 12,5%. Това сочат прогнозните данни на социологическа агенция "Галъп интернешнъл болкан" от екзитпол пред изборните секции. Към 9 ч. агенцията отчете 4.2% избирателна активност.

Това означава, че засега активността е чувствително по-ниска в сравнение с отчетената преди 4 години на предишните парламентарни избори към този час, отбеляза пред БНР изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов.  

„Това е гласуване в една много непредвидима атмосфера“, коментира той.

Според екзитпол на агенция „Алфа рисърч“ за bTV, 6% от избирателите са отишли до урните към 9:30 ч.

Последно обновление в 11:59 ч. на 04.04

преди 2 години в 11:41 ч.

След спирането на машинното гласуване във Велико Търново

Секциите, в които се гласува машинно, вече са по-малко и заради технически проблем с машините - към 11 часа те са 9388, съобщи Таня Цанева от ЦИК. 

Комисията няма данни още за избирателната активност.

преди 2 години в 11:23 ч.

Близо 100 сигнала за нередности и нарушения подадени към "Ти броиш"

Близо 100 сигнала за нередности и нарушения в начина на протичане на изборния ден са получени от 3 април до 4 април към 10.00 ч. от представители на "Ти броиш":

- 2 нарушения за агитация в деня за размисъл;

- Сигнали за грешни адреси на изборните секции в Брюксел и Гренобъл;

- В 4-ти МИР, Велико Търново, листата на "Демократична България" при машините за гласуване е разбъркана - сгрешен е редът и преференциите на кандидатите в листата, което не позволява на гражданите да посочат коректна преференция.

- Получени са множество сигнали с непоставяне на втори печат от комисията при пускане на бюлетината в урната в няколко МИР-а в цялата страна, което прави гласа недействителен.

- Множество сигналите са свързани с неработещи машини и разместени номера на преференциите;

- На защитници на вота от “Ти броиш” е отказан достъп до секции в поне 5 секции към момента, въпреки изрядните документи. Един от случаите е в 23 МИР София. Сигналът е насочен към съответната РИК.

Последно обновление в 11:28 ч. на 04.04

преди 2 години в 11:09 ч.

ГЕРБ със сигнал за агитация в руенското село Вресово

Неправомерна агитация с чаши за напитки се извършвала с руенското село Вресово. Сигнал по случая е внесен в Районна избирателна комисия в Бургас от областния координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев.

„В магазин срещу училище „Петър Берон“, в което е разположена секционна избирателна комисия №006, се продават напитки в чаши с номера на бюлетина № 9 на ДПС. Прилагаме и снимков материал, на кадъра ясно се вижда по какъв начин протича изборния ден в руенското село Вресово“, коментират от централата на ГЕРБ в Бургас.

Снимка 525618

Източник: ГЕРБ

Последно обновление в 11:11 ч. на 04.04

преди 2 години в 11:07 ч.

Корнелия Нинова похвали наплива от желаещи да дадат своя глас

Лидерът на БСП Корнелия Нинова гласува машинно, но й се наложи да почака, за да упражни правото си на глас заради наплива от желаещи гласоподаватели. Това е похвално, отчете тя.

Моментът е решаващ за България, излезте и гласувайте, не оставяйте някой друг да взема решение за настоящето и бъдещето на семействата и децата ви, призова червеният водач.

преди 2 години в 11:06 ч.

Четири жалби подаде Коалицията ГЕРБ-СДС в РИК Ямбол

За четири нарушения в началото на изборния ден е сигнализирала коалицията ГЕРБ-СДС Районната избирателна комисия в 31 МИР Ямбол.

Един от сигналите до РИК е за лице с маска на „Републиканци за България“ пред секция 35 в ОУ „П. Р. Славейков“ в Ямбол. 

Другата жалба касае наличието на агитационни материали и билбордове партия на по-малко от 50 метра от избирателните секции в ЕГ „В. Карагьозов“ в Ямбол. 

Нарушение на правилата на Изборния кодекс има установено и пред още две избирателни секции - секция 22, в център „Каритас“ в комплекс „Златен рог“ в Ямбол и секция 96, намираща се в Читалище „Пробуда“ в Ямбол. Отново нарушението е на „Републиканци за България“ с поставени билбордове на по-малко от 50 метра от избирателната секция.

преди 2 години в 11:03 ч.

Мангъров гласува за спиране на "безумните ограничителни мерки"

Доц. Атанас Мангъровводач на листата на АБВ в 23-и МИР в София, гласува в 10 часа тази сутрин в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) в столицата.

След като пусна гласа си, той поясни, че е гласувал с машина, бързо, без затруднения.

"Гласувах за това да се върнем към нормален живот и да си оправим държавата", каза той пред медиите.

преди 2 години в 10:38 ч.

Валери Симеонов: Гласувах в българския парламент да има повече честни, смели и отговорни политици

"Гласувах в българския парламент да има повече честни, смели и отговори хора, които да са почтенни и некорумпирани. Дай Боже, това да даде нов тласък на държавата." Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов, след като гласува в СИК 108 в ОУ "Найден Геров" в ж.к. "Меден Рудник" в Бургас.

Той гласува с хартиена бюлетина и изрази резерви към машинния вот. "Убеден съм, че ръчното гласуване дава една по-голяма сигурност, тъй като няма софтуер, който може да бъде манипулиран. Нито пък има софтуерни специалисти от Венецуела, които да подготвят машините за гласуване", аргументира се Симеонов.

Снимка 525613

Източник: НФСБ

Последно обновление в 10:40 ч. на 04.04

преди 2 години в 10:34 ч.

Разбиха офиса на ГЕРБ в Сандански

Нападение над офиса на ГЕРБ в Сандански е имало тази нощ. С големи камъни са счупени два от прозорците на фасадата. Единият камък е паднал точно върху стола, на който стои човек от администрацията, което можело да се приеме и като персонална заплаха към хората, които работят в помещението.

За инцидента е подаден сигнал до органите на реда, които са извършили проверка на място.

Снимка 525612

Източник: ГЕРБ

Последно обновление в 10:35 ч. на 04.04

преди 2 години в 10:34 ч.

Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ гласуваха с хартиена бюлетина

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и лидерът на партията Мустафа Карадайъ гласуваха с хартиена бюлетина. От партията разпространиха видео с гласуването на почетния председател.

Последно обновление в 10:58 ч. на 04.04

преди 2 години в 10:33 ч.

ГЕРБ със сигнал за гласуване с чужди лични карти в община Руен

Гласуване с чужди лични карти е било извършено в две населени места в община Руен. Сигнал по случая е внесен в Районната избирателна комисия в Бургас от областния координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев.

Според жалбата в населените места – селата Зайчар и Добромир, председателите на секционните комисии са допуснали гласуване с чужди лични карти. Две лица са представили чужди документи за самоличност и са упражнили неправомерно гласуване. Сигнал на място е подаден на представители на МВР на място, който е казал, че не може да вземе отношение по случая.

преди 2 години в 10:23 ч.

Десислава Танева: Гласувах за сигурността и за това да продължат започнатите политики

 Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева упражни правото си на вот в I-во училище „Хаджи Мина Пашов“ в Сливен.

„Днес гласувах за България. Гласувах за сигурността и за това да продължат започнатите политики. В последните четири години, Сливен получи най-голямата подкрепа за реализирането на ключови инфраструктурни проекти и днес гласувах това да продължи. Гласувах България да продължи да има влиянието и авторитета, които си е завоювала в Европа и света. Да се развиваме и да се подобряват условията на живот на хората“, заяви министърът.

Според Десислава Танева най-важното е да упражним правото си на глас, като по този начин да изразим своята позиция и грижата за съдбата на страната ни. Тя призова всеки, който иска България да продължи да върви по пътя на развитието, да отиде до избирателните секции.

Снимка 525619

Източник: ГЕРБ

Последно обновление в 11:18 ч. на 04.04

преди 2 години в 10:22 ч.

Разминаване между списъци за преференциално гласуване и показващото се на машината

В 4 МИР във Велико Търново около два часа след началото на изборния ден, РИК е разпоредила проверка по жалба на една от политическите партии, съобщи Нова. Проблемът бил, че тяхната листа с кандидати е объркана в софтуера при залагането му в машинното гласуване. Граждани, упражнили своя вот, са съобщили, че посочената от тях преференция не отговаря на името, което е в списъка. От РИК са поискали указания от ЦИК да спрат машинното гласуване.Не е ясно какво ще се случи с гласовете на хората, които до момента са гласували. Не се знае и дали касацията ще засегне само партията, при която има грешка. Машинното гласуване продължава, а жалбата вече е депозирана.От въпросната партия настояват, че ако не се спре машинното гласуване със сгрешената листа, то те ще настояват за касиране на вота в 4 МИР.

Последно обновление в 10:23 ч. на 04.04

преди 2 години в 10:22 ч.

ГЕРБ-Кърджали възразява членовете на СИК да разнасят урни и чували между РИК и общината

Областният предизборен щаб на ГЕРБ в Кърджали протестира срещу наложената от общината промяна в реда за предаване на изборните книжа, според която членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат задължени да предават протоколите от гласуването на 4 април в РИК, а кутиите и чувалите с бюлетините - в общината.

Според ГЕРБ на практика това означавало , че след приключване на вота хората от СИК ще бъдат транспортирани първо до общината, за да оставят урните, после до РИК, за да предадат протоколите, а след това отново до общината, за да върнат чувалите. Подобни маневри между двете сгради след тежък изборен ден граничат с тормоз, ще подложат хората на физическо и психическо напрежение и ще предизвикат хаос, несъвместим с очакванията и на гражданите, и на политическите централи, и на изборната администрация. От щаба на партията са изпратили жалба до РИК, ЦИК и ръководството на местната власт.

преди 2 години в 10:17 ч.

В СИК в 108 СОУ в кв. "Дружба" в София има проблем със стартирането на една от машините

В СИК в 108 СОУ в кв. "Дружба" в София има проблем със стартирането на една от машините, съобщиха от Института за социална интеграция.

преди 2 години в 10:16 ч.

В СИК в Ихтиман има проблем с машината за гласуване

В СИК в Ихтиман има проблем с машината за гласуване и се е преминало изцяло към гласуване с хартиена бюлетина, съобщиха от Института за социална интеграция.

преди 2 години в 10:14 ч.

В СИК в Златица има проблем с машината за гласуване

В СИК в Златица има проблем с машината за гласуване и се е преминало изцяло към гласуване с хартиена бюлетина, съобщиха от Института за социална интеграция.

преди 2 години в 10:13 ч.

В Балчик 2 от 22 машини не работят и е преминато към гласуване с хартиена бюлетина

В Балчик 2 от 22 машини не работят и е преминато към гласуване с хартиена бюлетина, съобщиха от Института за социална интеграция.

преди 2 години в 10:12 ч.

Опашки от желаещи и хаос пред урните в Турция

Хаос, опашки и скандали в Турция заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден, който по традиция предизвиква повече внимание. 

преди 2 години в 10:09 ч.

Гласуването в Овча купел е стартирало в 8:40 ч. заради липса на организация

В 25 МИР в софийския квартал Овча купел поради липса на организация между състава на СИК гласуването е стартирало в 8:40 ч., съобщиха от Института за социална интеграция.

преди 2 години в 09:51 ч.

Вицепремиерът Марияна Николова гласува машинно

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова упражни правото си на глас машинно в 73 СОУ „Вл. Граматик“, София.

След като даде своя вот, министър Николова заяви: „Гласувах за модерна България, в която спокойно да живеят и да се развиват децата ни. За нас винаги е било важно и ще продължи да бъде приоритет образованието, здравеопазването и икономическия растеж. Добрата и успешна работа се вижда в период на криза и ние доказахме, че можем да се справяме с трудностите“, коментира тя.

Снимка 525606

Източник: Министерство на туризма

Последно обновление в 10:18 ч. на 04.04

преди 2 години в 09:49 ч.

Христо Иванов гласува с хартиена бюлетина, имали сигнали за нередности с машините

Един от лидерите на "Демократична България" Христо Иванов гласува в 9 часа тази сутрин в столичното 93-о училище "Александър Теодоров - Балан".

След вота той заяви пред медиите, че е гласувал с хартия, защото имало сигнали за нередности с машините относно ефекта им, които се разучават от партията. Засега не даде повече информация за какво става въпрос, но обясни, че се проверява.

преди 2 години в 09:40 ч.

Прекратено машинно гласуване - във Велико Търново

Машинното гласуване на територията на област Велико Търново е преустановено.

Това съобщи в профила си във фейсбук Людмила Илиева, кандидат от ДБ. Няма обяснение за причината за това, както няма и официално потвърждение от ЦИК, чийто първи брифинг се очаква след един час. 

Няма яснота какво се случва с подадените до момента гласове. 

Междувременно от Института за социална интеграция уточниха по казуса, че при гласуване с машина за определена партия и избор на преференция се оказва, че името при подаване на преференцията е сгрешено.

Последно обновление в 10:06 ч. на 04.04

преди 2 години в 09:30 ч.

"Изправи се! Мутри вън!" обявиха над 20 вида нарушения само за първия час на вота

Само за първия час на изборния ден в офиса и платформите за сигнали на КП „Изправи се! Мутри вън!“ са получени сигнали за над 20 вида нарушения на изборния процес, като купуване на гласове, забранени печати върху разписки от машинно гласуване, късно отворени секции и опашки пред тях са само част от първите изборни нарушения.

преди 2 години в 08:58 ч.

Бойко Борисов: Можеше и по-спокойни избори да имаме, а не на инат

Можеше и по-спокойно да е на изборите, ако не беше инатът на президента. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който гласува малко преди 8.30 часа тази сутрин в Банкя.

Това са най-скъпите избори, близо 50 млн. се дадоха за машинното гласуване, близо 9 600 машини са взети и разнесени. Над 150 млн. ще излязат изборите и ако някой иска на няколко месеца да си даваме по 150 млн., това е негово право, продължи с коментара си Борисов. По думите му тези пари можели да се дадат за борбата с епидемията, за пенсионерите или за други полезни дейности.

преди 2 години в 08:35 ч.

Николай Овчаров: Политиците акцентираха на лошото в кампанията си

Повечето политици акцентираха на лошото в предизборната си кампания, но много хора не си дадоха сметка, че България е в клуба на богатите и в клуба на европейските страни. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в сутрешния блок на БНТ.

преди 2 години в 08:28 ч.

Спокойно започна изборният ден в Община Стара Загора

Изборният ден в Стара Загора започна в 7 часа без нарушения. 144 167 старозагорци имат право днес да упражнят своя вот в една от общо 214-те секции на територията на общината, като в града са 149, а в селата – 54. Секциите в специализирани институции са 4, а 7 са подвижните избирателни кутии.

Гласуването приключва в 20 часа, като има възможност за удължаването му по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако пред изборните помещения има желаещи да гласуват.

Първата избирателна активност за община Стара Загора ще бъде налична около 10 часа.

Последно обновление в 08:36 ч. на 04.04