ЦИК или изборната администрация не лишава никого от правото на глас. Санитарните мерки, карантините, които се налагат от РЗИ, са тези, които правят невъзможно подаването на глас. Всеки на своя отговорност може да спазва, може и да не спазва карантината, независимо дали е отишъл да си напазарува или по някакъв друг повод.

Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров в сутрешния блок на БиТиВи, по повод на това, че доста граждани няма да могат да упражнят правото си на глас. Това са тези, които са поставени под карантина в последните три дни преди изборите на 4 април, тъй като няма да имат възможност, заложено в закона, да подадат заявление за мобилна избирателна урна. Към днешна дата карантинираните са 64 406 души по данни на Единния информационен портал. 

ЦИК: Да, ще има карантинирани, които няма да гласуват

ЦИК: Да, ще има карантинирани, които няма да гласуват

Комисии се сформират трудно в градските агломерации комисии

По думите му никой не може да бъде ограничен в правото си да гласува. Всеки на своя отговорност спазва или не спазва генерално карантината, посочи Димитров.

Отделно на този проблем до последно нямаше яснота и дали ЦИК ще може да сформира достатъчно мобилни екипи, тъй като стана ясно, че няма достатъчно желаещи да обслежват тази секции.

Омбудсманът: ЦИК да реши проблема с правото на вот на карантинираните

Омбудсманът: ЦИК да реши проблема с правото на вот на карантинираните

Ако си от Добрич и си карантиниран в София не може да гласуваш

ЦИК прави всичко възможно да няма протоколи пълни с грешки или поне това да не е масово. И в това увери Димитров по другия проблем - сложния изборен протокол, за който и експерти, и партии сигнализираха, обаче едва в края на кампанията.

Димитров посочи и сроковете - 48 часа след изборите трябва да се обяви разпределението на мандатите и в 7-дневен срок да бъдат персонифицирани мандатите. Той не изключи да има забавяне, но каза, че е оптимист и срокът от 48 часа ще бъде спазен, така че да може да се произведе изборен резултат и да се каже коя от партиите има право да получи мандат.

 "Информационно обслужване" предупреди ЦИК, че не може да спази сроковете

"Информационно обслужване" предупреди ЦИК, че не може да спази сроковете

Машинно гласуване ще бъде проведено в над 2/3 от образуваните секции в страната

Той увери, че изборите ще бъдат честни и не би трябвало някой да се съмнява в това.

Около половината от назначените членове на Секционните комисии са ваксинирани с две дози ваксини.

Димитров показа в студиото на БиТиВи какво представлява валидната бюлетина за парламентарните избори с два печата и такава, която е невалидна само с един печат. Ако попълнят само означенията в кръгчетата, които са предназначени за преференции, бюлетината няма да бъде валидна, уточни Димитров.

По отношение на машинното гласуване, Димитров увери, че машинният вот не е сложен за избирателите. Избирателите могат да използват ръкавици, ако се чувстват по-сигурни да гласуват така и машините ще бъдат периодично дезинфекцирани, подчерта говорителят на ЦИК.

Константинов прогнозира перфектна изборна буря

Константинов прогнозира перфектна изборна буря

С най-сложния изборен протокол до този момент