В страната ще има 9398 секции за машинно гласуване, стационарните секции по информация от полицията са 11 983, 88 в болниците, подвижните секции за хора с увреждания са 409, 465 са секциите в чужбина и повече от половината са получили изборните си книжа, секциите за карантинирани ще се формират утре. Кандидатите за депутати са 6895 по данни от последните 10 дни. Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров на последната редовна пресконференция преди изборите. По думите му, най-големият проблем е назначаване на персонал в ковид секции.

Той обясни, че назначаването на секционните комисии става по предложение на политическите партии, като те са призовани да не се самоограничават и да предлагат всички, които са изкарали вируса, които са доброволци. 2450 са техниците и водачите, които ще обслужат транспортната схема и логистиката около разполагането на машините за гласуване, проверени от МВР и ДАНС, за да няма съмнение в тяхната надеждност.

Румен Радев: Гласувайте, не оставяйте на произвола себе си и Родината

Румен Радев: Гласувайте, не оставяйте на произвола себе си и Родината

"Отлагането не е решение. Време е да теглим чертата"

Вчера на страницата на Държавната агенция за електронно управление е публикуван доклад на трите институции за одитирането на машините за гласуване и направената проверка е установила, че машините, които са тествали, отговарят на заданието в обществената поръчка и на техническите параметри, издадени в ЦИК, съобщи Димитров. Той определи доклада като "ключов, тъй като без него нямаше как да се проведе машинно гласуване".

Говорителят на ЦИК каза още, че 35 са акредитираните медии, 20 журналисти и технически персонал, които ще отразяват изборите, 5 са международни медии - Франс прес, Ройтерс, АП, британската Алджазира, македонската Тв канал 5. Димитров добави, че утре ще се гледа във ВАС делото за видеонаблюдението, с което решение ЦИК ще се съобрази.

20 000 полицаи охраняват изборите

20 000 полицаи охраняват изборите

Утре машините за гласуване тръгват към секциите в страната под охраната на МВР

Той отправи апел към медиите да не публикуват резултати. "Това е огромен проблем в изборния ден - да се установяват нарушения на забраните за агитации за изборния ден. На последните европейски избори са издадени много голямо число актове - с глоба до 2 000 лв., заради което са писани постоянно доклади за нарушения", обясни Димитров.

Регистрирани са 28 организации, които ще наблюдават изборите, акредитирани са 3401 наблюдатели, някои все още нямат удостоверение, тъй като не е установено, че не са в конфликт на интереси, отчете Димитър Димитров. 5 социологически агенции ще са на изхода на екзит пол, регистрирани са 1400 служители из секциите в страната.

Омбудсманът: ЦИК да реши проблема с правото на вот на карантинираните

Омбудсманът: ЦИК да реши проблема с правото на вот на карантинираните

Ако си от Добрич и си карантиниран в София не може да гласуваш

Хората днес, утре и в деня на изборите, които са карантинирани, няма да могат да гласуват, има и казуси с адреса, когато е различен от настоящия от на карантинираните. Няма как да бъде реализирано тяхно заявление да се организира подвижна избирателна кутия, обясни Димитров, уточнявайки, че това, че някой е карантиниран и записан в РЗИ, което не е оторизирано да създава списъци, остава извън обсега на процедурите в Избирателния кодекК. Само днес, например, между 4000 - 5000 са новоустановените случаи на заразени с коронавирус, а по думите на Димитров "така че ще има нови всеки ден".

Димитров каза още, че комисии се сформират трудно в градските агломерации комисии и има много съобщения за малки общини с назначени комисии и създадени списъци, които ще трябва да обслужат около 20 човека, което не е високо число.

В болниците ще има два вида секции - едните ще са ковид, другите - не. Всички подвижни секции ще бъдат еднакво екипирани и няма да се смесват потоците.

Вчера се е провела обща среща с вицепремиера Мариана Николова и други ресорни министри за логистиката на изборите. Според МЗ са осигурени всички необходими маски, дезинфектанти за хора и за машините, които са специални и вече са разпределени в цялата страна. Някъде ще се мери температура, другаде ще има индивидуални химикалки, обясни говорителят на ЦИК.

Комисията има уверение от Министерство на външните работи, че българите в чужбина ще могат да се легитимират с нарочни сертификати, за да се придвижват и гласуват извън полицейския час и да не бъдат глобявани.