Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), в което настоява да се разреши проблемът с правото на вот на лица, които са карантинирани на адрес, различен от техния постоянен или настоящ. Става дума за граждани, за които не е предвидена възможност да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, тъй като заявлението може да се подаде при кмета или кметския наместник по постоянния или настоящ адрес на избирателя, но не и на адреса, на който той е поставен под карантина.

Така например, гражданин сезира институцията, че на 18 март е диагностициран с COVID-19 и е постъпил за лечение в лечебно заведение в гр. София, макар че постоянният и настоящият му адрес са в гр. Добрич. След изписването му от лечебното заведение е карантиниран за още 14 дни отново на адрес в гр. София, поради което няма как да подаде заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия на постоянния си адрес.

20 000 полицаи охраняват изборите

20 000 полицаи охраняват изборите

Утре машините за гласуване тръгват към секциите в страната под охраната на МВР

Според решението, право да гласуват с подвижна избирателна кутия в парламентарните избори имат избирателите с постоянен, съответно настоящ адрес на територията на населено място, за което е образувана секция по т. 2, които към 4 април 2021 г. са поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето.

Липсва обаче предвидена възможност, ако лице е карантинирано или изолирано на адрес, различен от постоянния или настоящия му, да може да подаде съответното заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия на адреса, на който пребивава по време на карантината или задължителната изолация. Освен че такива случаи не са единични, става въпрос и за адрес, за който може да се получи нужната информация при извършваната проверка по подадено заявление от съответната регионална здравна инспекция или Националната информационна система за борба с COVID-19.