Който не гласува, оставя съдбата на Родината, своята и тази на близките си хора, на произвола на чуждия избор. На контролирания и купения вот, които са печален факт от години. Това заявява президентът Румен Радев в свое обръщение към народа по повод предстоящите парламентарни избори тази неделя.

Той посочва, че приключва един мандат, белязан от скандали, разкрития, протести и икономическа криза. По негови думи доверието в старото Народно събрание отдавна е рухнало и хиляди българи са поискали предсрочни избори още през лятото на 2020 г. Тогава обаче получили отказ с аргумента, че не бива да се правят избори насред пандемията.

Държавният глава, че е дошло време за редовните избори, но пандемията не само че още е тук, но дори се е задълбочила.

Въпреки рекордната по негови думи смъртност, Радев е категоричен, че страхът не е изход.

Възможен парадокс след април - със свой кабинет Радев да готви президентските избори

Възможен парадокс след април - със свой кабинет Радев да готви президентските избори

Ако парламентът не успее да излъчи правителство

"Отлагането не е решение. Време е да теглим чертата. Време е за нови идеи, нови хора и ново доверие в институциите", изтъква той.

Според него през годините е било сторено много, за да бъдат отблъснати българите от политиката, тъй като това е "удобно за враговете на свободата".

"Каквито и да са преживените от нас разочарования, веднъж на четири години ние имаме право да се произнесем относно своето бъдеще. В изборния ден всеки от нас, млад или стар, богат или беден, има своя равен дял в съдбата на България и трябва да го вложи премислено, критично и осъзнато", посочва президентът и призовава всички пълнолетни българи да упражнят правото си на глас.

АФИС вижда ясен победител на изборите, но рухване на два монопола в НС

АФИС вижда ясен победител на изборите, но рухване на два монопола в НС

Остава непредвидим изходът от битката за третото място