Големият победител на тези избори ще бъде партията на пандемията, която ще предопредели резултата, а не политиката. Това прогнозира пред БНР социологът Юрий Асланов.

Той посочи, че чрез целия ресурс правителството по такъв начин направлява кампанията, че да я сведе до битката на твърдите ядра.

Според него не е нереалистично да се очаква, че ГЕРБ ще е условният победител. Ако обаче комбинацията била начело с Бойко Борисов, то тя нямало да продължи дълго и щяла да настъпи политическа криза.

Асланов заяви, че ГЕРБ имат интерес от ниска избирателна активност.

Радев искал да управлява страната

Радев искал да управлява страната

Според Стойчо Стойчев президентът ще участва индиректно в парламентарните избори

Според него през последните години ръководството на БСП се чувства самодостатъчно и отблъсква потенциалните съюзници. По негови думи обаче партията ще трябва да направи компромиси за бъдещи коалиции.

Социологът изрази мнение, че в тази ситуация президентът Румен Радев се намира в силна позиция. По негови думи държавният глава е проявил своеволие и е дал заявка за втори мандат, която не е била съгласувана с БСП. Това му спечелило доста привърженици.

Може да се създаде парадоксално положение - ако парламентът изпадне в патова ситуация и не излъчи кабинет, да се случи така, че Румен Радев със свой кабинет да готви президентски избори, отбеляза Асланов.

Радев се кандидатира за втори мандат
Обновена

Радев се кандидатира за втори мандат

Това съобщи той по време на годишния си отчет

Той бе категоричен, че развръзката няма да настъпи нито след парламентарните, нито след президентските избори, тъй като сме в трайна политическа криза още от миналото лято.

Ние навлизаме в продължителна турбуленция, която ще се подсилва от пандемичната ситуация и от общата криза в глобален план, заяви още Асланов.

Той изрази опасение, че след изборите много от българските избиратели ще останат непредставени в новия парламент, защото интересът към гласуването отслабва все повече.