Изборният ден в страната вече започна, като първите желаещи да упражнят правото си на глас вече са го направили. До момента няма сигнали за сериозни инциденти.

Припомняме, че днес избираме 45-и парламент, като вотът се провежда в условията на пандемия и при необходимите мерки. При предоставяне на личните си документи, избирателят ще сваля леко маската си, за да удостовери, че той е лицето, което ще гласува. Тъмните стаички са обърнати към стената, за да не се налага избирателят да пипа нищо.

Изборният ден в страната започна в 07.00 часа и ще продължи до 20.00 часа. Ако има гласоподаватели, които чакат пред секциите, той може да бъде удължен до 21 часа.

Първи данни за избирателната активност се очакват след 10 часа.

Избираме 45-и парламент - 39.9% избирателна активност към 17 ч. отчете ЦИК
на живо

Избираме 45-и парламент - 39.9% избирателна активност към 17 ч. отчете ЦИК

Секциите, в които ще гласуваме са 11 983, като в 9398 от тях ще можем да заявим вота си машинно

"Нова" съобщи за проблеми с отварянето на някои изборни секции, като невъзможност навреме да се съберат необходимите минимум трима членове на СИК. Също така се оказва, че на места в последния момент са сменени членове на комисии и се налага днес те са бъдат инструктирани.

В секция във Велико Търново е имало технически проблеми с машина за гласуване, предаде bTV.

Редица поставени под карантина сигнализираха в последните седмици, че няма да могат да гласуват, тъй като по редица причини не им е била предоставена възможността за подвижни секции. От ЦИК също признаха за проблем при сформирането на такива екипи.

Карантинирани са над 64 400 души по данни на Единния информационен портал.

Видеоизлъчване на броенето на бюлетините няма да има.

Снимка 525600

Източник: БГНЕС

Секциите в чужбина за парламентарните избори са 465. Най-много са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания. В чужбина вече отвориха изборните секции в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия, където най-рано българско време започва изборният ден, съобщиха от МВнР.

По информация на дипломатическите и консулските ни представителства зад граница, всички изборни секции са готови да отворят за изборите, с изключение на секцията във френския град Моасак. Префектът на град Моасак тази вечер е връчил писмо на местния координатор на секционната избирателна комисия, в което се съобщава, че тя не може да бъде отворена заради опасения на местните власти, че няма да бъде спазен здравният протокол.

ЦИК се надява да няма масово грешни протоколи

ЦИК се надява да няма масово грешни протоколи

Не ЦИК ограничава правото на глас с карантината - тя се налага от РЗИ

Посолството ни в Париж е сигнализирало външното министерство на Франция, разговаряло е с генерален директор в министерството, уведомен е председателят на Групата за приятелство в Националното събрание, изпратено е възражение до префектурата на Тарн-е-Гарон.

В чужбина ще се гласува само с хартиени бюлетини. Секциите, в които гласуваме в страната са 11 983, като в 9398 от тях ще можем на заявим вота си машинно. Подвижните секции за хора с увреждания са 409.