Повечето политици акцентираха на лошото в предизборната си кампания, но много хора не си дадоха сметка, че България е в клуба на богатите и в клуба на европейските страни. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в сутрешния блок на БНТ.

По думите му, България се движи в една добра насока в последните десетилетия и трябва да минат още няколко десетилетия, за да може човек да прецени какво се е случило. Като си помислим ние, историците, 30 години са нищо и това е просто една капка в морето за нас. България е изминалата огромен път за това време, отчете историкът.

Историците има какво да дадем на хората, посочи той и допълни, че трябва да имаме историческа памет и да се помни какво е било. Ние забравихме какво е било преди 89-та година, призна историкът и настоя да не се повтаря историята. Има исторически модели, които са се случвали в една или друга форма, но ако повтаряме едни и същи грешки, тогава вече е лошо, изтъкна Овчаров.

Според него българският народ е един нормален народ и живее на базата на реалната икономически и пандемична ситуация. Не бих го нито подценявал, нито надценявал, отбеляза той.

Изборният ден започна

Изборният ден започна

Редица проблеми съпътстват гласуването още от самото начало

Той посочи, че няма как да се избегне разделянето в историята. Нормално е и ние, и сърбите, и гърците да имаме различни гледни точки по темата за Република Северна Македония, уточни Овчаров, който не може да каже какво ще пише в учебниците по история, тъй като трябвало да минат десетилетия, за да се види.

Ние трябва да бъдем действително твърди в нашата позиция, категоричен бе археологът и настоя да гледаме по-прагматично, рационално и обективно на историята. "Ние сме един нормален и добър народ, който е имал щастието да се насели на места с много древна история", изтъкна Овчаров.