Само едно изявление - отправено към прокуратурата на България - направи говорителят на правителството Антон Кутев след заседанието на Министерски съвет. "В този ден е важно да си дадем сметка за значението на държавността и за това какъв принос имаме всички ние за изграждането й. Затова ще има само едно изявление днес във връзка със засилената активност на прокуратурата тези дни", съобщи той.

И изреди: На разпит бе извикан новият директор на ГДБОП, два дни след като бе назначен, новия председател на ДАНС - ден след назначаването му, зам.-председателят на ДАТО - извикан броени дни след назначаването на новия министър на вътрешните работи, снощи бе извикан и Ангел Папалезов от Главна дирекция "Национална полиция", на когото бе направен и личен обиск и претърсване в жилището му, без да му е повдигнато обвинение, разпитван е бил и като свидетел.

Виждаме как след президентската институция прокуратурата влиза със сила в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите, анализира Антон Кутев.

Повдигнаха обвинение на шеф в „Национална полиция”
Обновена

Повдигнаха обвинение на шеф в „Национална полиция”

Акцията на спецпрокуратурата нямала общо с рокадите в МВР

"В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи, виждаме опити прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт", категоричен е той. Кутев добави, че служебният кабинет подкрепя всички усилия да се преследват виновните според закона, но "сме разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност", както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на МВР. Затова призоваваме всички институции да проявят разум и да работят за държавността и правовия ред в България", заключи говорителят на МС.

След това Антон Кутев отказа да отговаря на въпроси на медиите, "тъй като по въпроса за прокуратурата и МВР няма какво да отговори".

Малко по-късно от прокуратурата съобщиха за проведени разговори между главния прокурор Иван Гешев и новоназначените председател на ДАНС Пламен Тончев и директор на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов. 

Едновременно с прoтecтирaщи грaждaни организираха акция пред Съдебната палата в София, а и успяха да влязат в нея c иcкaния зa ocтaвкaтa нa глaвния прoкурoр Ивaн Гeшeв. Малко преди 12 часа започна акция пред палатата, обявена от Арман Бабикян от ИСМВ в деня на честването на Ботев, но и като отговор на вчерашната акция на прокуратурата в Главна дирекция "Национална полиция". Към Бабикян се присъедини и колежката му от коалицията Мая Манолова. Чувaт ce призиви кaтo "Ocтaвкa!" и "Мaфиятa вън!", кaктo и ocвирквaния. На преградите на Съдебната палата са залепени плакати.

Грaждaнcкият aктивиcт и бивш cлужитeл нa cлужбитe зa cигурнocт Рoceн Милeнoв огласи иcкaниятa нa грaждaнитe: ocтaвкaтa нa Ивaн Гeшeв, както и среща с него, за да получат отговори на въпроси както за последната операция, така и за операцията на прокуратурата от миналата година.

Бабикян отдава почит на Ботев пред Съдебната палата

Бабикян отдава почит на Ботев пред Съдебната палата

Самият Бабикян е убеден, че е подслушван и то не само миналото лято по време на протестите

Грaждaнитe зaявихa, чe нямa дa cи тръгнaт прeди Ивaн Гeшeв дa пoдaдe ocтaвкa кaтo глaвeн прoкурoр. Малко по-късно те успяха да влязат в Съдебната палата и да обсадят коридора с кабинета на Иван Гешев.