Европейската комисия ще предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз за това, че все още не е свързала своя национален търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS).

По този начин страната ни нарушава Директива (ЕС 2017/1132) относно някои аспекти на дружественото право.

България трябваше да свърже търговския си регистър с BRIS до 8 юни 2017 г. Повече от четири по-късно и въпреки многократните призиви от страна на ЕК обаче това все още не се е случило.

По тази причина нито една от функциите на BRIS не е налична по отношение на българските дружества - затруднено е получаването на съответната информация за българските фирми за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС.

Без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат и при презгранични сливания, в които участват български фирми, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества.

От ЕК посочват, че за предприятията, които извършват трансгранична дейност, е важно да имат лесен достъп до информация за дружествата, установени в различните страни членки.

BRIS улеснява достъпа на обществеността до информация за дружествата от ЕС и гарантира, че всички търговски регистри в ЕС могат да обменят информация помежду си по електронен път относно презгранични сливания и чуждестранни клонове.

Целта е да се повиши доверието в единния пазар чрез повишаване на прозрачността и предоставяне на актуална информация и да се намали ненужната тежест за дружествата.

Янаки Стоилов подхваща Агенция по вписванията, Търговския регистър, обществените поръчки

Янаки Стоилов подхваща Агенция по вписванията, Търговския регистър, обществените поръчки

Новият екип на Министерство на правосъдието - от адвокат до журналистка

Припомняме, че през 2018 година след голям скандал след безпрецедентския срив на Търговския регистър в продължение на седмици вниманието бе съсредоточено именно към агенцията. Директорът й тогава първоначално заяви, че няма намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: "Случват се такива неща." На следващия ден обаче Даскалова обаче подаде оставка, а на нейно място бе назначена Габриела Козарева. Тя пък стана известна с раздадените бонуси в агенцията още същата година.

Проверката тогава установи не само занижен контрол и липса на система за създаване на резервни копия.