Проблемът с блокирането на Търговския регистър идва от занижен контрол. Това заяви днес пред BTV Ясен Танев, специалист по киберсигурност.

Той изключи възможността да става дума за хакерска атака.

"За търговския регистър разбрахме, че е повреден масив, който съхранява данните" , обясни Танев. По думите му е липсвало копие, което да бъде възстановено веднага, и резервният център вероятно не е работил.

Специалистът по киберсигурност е категоричен, че трябва да се отговори на въпроса кой от заложените процеси не се е случил.

Най-рано от другата седмица заработва Търговският регистър

Най-рано от другата седмица заработва Търговският регистър

Справките в Търговския регистър са достъпни

"Няма лошо да дефектира система и да бъде възстановена, но има проблем, че обществото не е информирано. Навремето ни спестиха експлозията в Чернобил. Не бива да се губи доверие в държавата", добави Танев.

Припомняме, Търговският регистър се срина на 10 август и до този момент пълното му функциониране остава блокирано. От Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически. Регистърът ще започне да работи малко по малко, а загубата на данни е изключена, уверяват властите.

Шефката на Агенцията по вписванията не мисли засега за оставка

Шефката на Агенцията по вписванията не мисли засега за оставка

ГДБОП и ДАНС контролират възстановяването на Търговския регистър

Вчера, 15 август, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че проблемът е в резултат от изгорели дискове. На заседанието на МС стана ясно, че ще се прави мегахранилище за архиви на електронните данни.

Една от фирмите поддържащи Търговския регистър Лирекс заяви, че се работи денонощно по възстановяването, а междувременно от БПС поискаха оставките на шефката на АП и на правосъдния министър Цецка Цачева, тъй като според тях става дума за външна намеса в срива на регистъра.

От БСП искат оставки заради срива на Търговския регистър
Обновена

От БСП искат оставки заради срива на Търговския регистър

Министър Цачева и директорът на ТР Зорница Даскалова да поемат отговорност