Работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел ще бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на проблема.

Справки за актуално състояние на фирмите ще могат да бъдат извършвани от 15 август, сряда. Всички останали регистри на Агенция по вписванията работят безпроблемно.

Агенция по вписванията гарантират, че за времето, в което регистърът не работеше, действия спрямо данните в тях не са извършвани и няма възможности за злоупотреби.

От службата уточняват, че причините са изцяло технически и не са резултат от външна намеса.

Всички експерти от Агенцията по вписванията продължават да работят усилено до пълното възобновяване на регистъра.

Припомняме, че Търговският регистър се срина във вторник, 10 август. Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

Търговският регистър няма да работи до понеделник

Търговският регистър няма да работи до понеделник

Подаването на документи няма да бъде възможно през уикенда

На въпрос за news.bg какво правят в момента служителите от Търговския регистър, от пресцентъра отговориха, че те се намират на работните си места и очакват технически проблеми да бъдат отстранени докрай.

Съгласно чл. 173, ал. 4 от Кодекса на труда (КТ) работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без неговото съгласие по време на престой повече от 5 работни дни. Тъй като Търговският регистър не функционира от 2 работни дни, то няма правни основания за предоставяне платен годишен отпуск на служителите.

Съгласно чл. 267, ал. 1 от КТ за времето на престой не по вина на работника или служителя той има право на брутното трудово възнаграждение. Поради това работещите с Търговския регистър ще получат брутните си трудови възнаграждения за дните на престоя.