От тази сутрин потребителите вече могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, информираха от пресслужбата на Агенцията по вписванията.
Службата обяснява и че работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра продължава.

Става ясно обаче, че Търговският регистър ще започне да функционира цълноценно най-рано от другата седмица.
"Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица", обясняват още от службата.

Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството.

Не съществували рискове за злоупотреби с наличните данни.

Създават мегахранилище за е-данни след срива на Търговския регистър

Създават мегахранилище за е-данни след срива на Търговския регистър

Борисов настоява за контрол при изграждането на хранилището

Припомняме, в началото на заседанието на Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че заради срива на Търговския регистър се създава единно хранилище на електронните данни. Премиерът Борисов пък настоя за контрол при изграждането на хранилището.

По-рано Дончев заяви, че към момента няма информация сривът на Търговския регистър да е следствие на злонамерени действия. Той обаче не изключва вероятността да става въпрос за човешка грешка от немърливост или безотговорност.

Дончев: Виновни за срива на Търговския регистър има
Обновена

Дончев: Виновни за срива на Търговския регистър има

Няма загубени или манипулирани данни от Търговския регистър, увери вицепремиерът