Създава се единно хранилище на електронните данни заради срива на Търговския регистър. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев преди началото на заседанието на Министерски съвет.

Премиерът Борисов пък настоя за контрол при изграждането на хранилището.

Най-рано от другата седмица заработва Търговският регистър

Най-рано от другата седмица заработва Търговският регистър

Справките в Търговския регистър са достъпни

Стана ясно, че от понеделник Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ) прави одит на софтуерното и хардуерното осигуряване на абсолютно всички информационни системи и се очаква до края на седмицата да има доклад за актуалното състояние и мерките, които ще нужни.

Дончев: Виновни за срива на Търговския регистър има
Обновена

Дончев: Виновни за срива на Търговския регистър има

Няма загубени или манипулирани данни от Търговския регистър, увери вицепремиерът

"Най-важното по нормативно изискване всеки подобен регистър трябва да е двойно и тройно осигурен. Информацията трябва да се записва на два сървъра. Очевидно обаче има ситуации, където това не е достатъчно. Това, което се случи преди няколко дни е живо доказателство за това. До десет дни ще ви предложим решение на МС, където създаваме единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж ще трябва да прави копие от копието на информацията", обясни Томислав Дончев.

Той бе категоричен, че освен технически въпросът ще бъде уреден и нормативно, за да можем да възпрепятстваме бъдещи подобни кризи.

Дончев отбеляза, че случилото се показва колко крехка и уязвима е цялата система.

"Суровата истина е, че оттук нататък, ако искаме да няма подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност", каза още той.

Христо Иванов: Борисов да свика Съвета по сигурността за Търговския регистър

Христо Иванов: Борисов да свика Съвета по сигурността за Търговския регистър

Информацията може да попадне в ръцете на мафията или на чужди служби

Борисов обобщи, че това предприятие на практика ще направи "склад на електронните данни", в който да постъпват данните от всеки регистър.

"Много важно е като го правите това да има и надзор", обърна се той към вицепремиера Дончев. Борисов отбеляза, че както в строителството има надзор, така и в изграждането на електронни системи трябва да има контрол.

По думите на премиера фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и най-калпавите дискове и затова е необходимо да се направи надзор, който да следи този процес.

БСК притеснени от срива в Търговския регистър

БСК притеснени от срива в Търговския регистър

Искат оповестяване на причините за проблема

По-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че към момента няма информация сривът на Търговския регистър да е следствие на злонамерени действия. Той обаче не изключва вероятността да става въпрос за човешка грешка от немърливост или безотговорност. 

По думите на Дончев не може да се говори за изгубени или манипулирани данни от регистъра.