Изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова смята, че нейната оставка не е първият въпрос, който трябва да бъде разгледан при възстановяването на Търговския регистър.

Работим денонощно по Търговския регистър, уверяват от Лирекс

Работим денонощно по Търговския регистър, уверяват от Лирекс

БСП и шефката на АП с позиции по случая

На въпрос от журналисти дали е подготвила оставката си, Даскалова посочи, че в момента тя е нужна в агенцията, защото трябва да извършва координацията на действията (по възстановяване на дейността на Търговския регистър (ТР) - б.р.).

От БСП искат оставки заради срива на Търговския регистър
Обновена

От БСП искат оставки заради срива на Търговския регистър

Министър Цачева и директорът на ТР Зорница Даскалова да поемат отговорност

Припомняме, паралелно с пресконференцията на Агенцията по вписванията от БСП поискаха оставката както на правосъдния министър Цецка Цачева, така и на Зорница Даскалова заради срива на Търговския регистър.

За причините, довели до сриване на Търговския регистър, Даскалова заяви: "Колкото и наивно да звучи - случват се и такива неща."

Създават мегахранилище за е-данни след срива на Търговския регистър

Създават мегахранилище за е-данни след срива на Търговския регистър

Борисов настоява за контрол при изграждането на хранилището

От днес отваря част от блокирания от 10 август т.г. Търговския регистър. Вече могат да се правят актуални справки, но само по интернет, отчете Даскалова.

От утре се очаква фирмите и администрациите да могат да извършват и справки по ЕГН. Утре трябва да бъде възстановена и връзката със системата RegiX, която позволява администрациите да теглят данни.

По думите на Даскалова проблемът, който възникна с Търговския регистър, е много сериозен. Дефектирали са четири дискови устройства. "Очакваме нормалното функциониране на регистъра да бъде възстановено следващата седмица, но не можем да се ангажираме с точна дата и срок", отчете шефът на Агенцията по вписванията.

Даскалова обясни, че всички действия по възстановяването на нормалното функциониране на Търговския регистър се осъществяват под контрола на ГДБОП и ДАНС. Прокуратурата разследва случая. Докато не приключи разследването от Агенцията по вписванията няма да предоставят повече технически данни за възникването и същността на проблема.

От месеци в Търговския регистър знаят за възможен срив

От месеци в Търговския регистър знаят за възможен срив

Сметната палата не може тази година на направи одит

До петък трябва да бъде готов и докладът на Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ) по случая, поясни Зорница Даскалова.
"Сега е най-важно да възстановим функционалността и да се облекчи търговският оборот", подчерта Даскалова и допълни че техническата част няма да е ясна докато не стане готов анализът и не се възстанови регистърът.

"Сега сме се концентрирали само върху възстановяването на дейността", отново подчерта тя. По думите й няма възможност за изтичане или манипулиране на данни от регистъра, понеже служителите на Агенцията непрекъснато се следят от прокуратурата, ГДБОП и ДАНС", увериха специалистите от агенцията.

Най-рано от другата седмица заработва Търговският регистър

Най-рано от другата седмица заработва Търговският регистър

Справките в Търговския регистър са достъпни

"Всичко се променя, ще информираме. Следим, контролираме, има създадена организация. Всичко е осветлено и наяве", заяви изпълнителният директор на Агенцията по вписванията.

Тя обясни, че досега от Агенцията не са давали информация по въпроса, за да се избегне разнопосочното говорене и да не се стигне до хаос.

Стана ясно още, че фирмата, която отговаря за поддръжка на системите и регистрите - Лирекс, все още не е доставила официален доклад относно срива на регистъра. Тази компания поддържа регистъра от месец март 2018 г.

Работим денонощно по Търговския регистър, уверяват от Лирекс

Работим денонощно по Търговския регистър, уверяват от Лирекс

БСП и шефката на АП с позиции по случая

Според Зорница Даскалова на този етап очаква всичко - възможно е фирми да търсят обезщетение и да съдят държавата. По думите й, такива дела едва ли биха успели.

Припомняме, че Търговският регистър се срина във вторник, 10 август. Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

От работодателските организации изразиха тревога за срива на основната база данни.

Бившият правосъден министър Христо Иванов поиска премиерът да свика заседание на Съвета по сигурността към МС, за да обсъдят превантивни мерки.

По-рано през деня вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че има виновни за срива на Търговския регистър, дори и при бездействие.

Министерски съвет днес взе решение да се създаде мегахранилище за електронни данни.