Бонуси в Агенцията по вписванията са получили само служители, които не са отговорни за срива от август месец.

Това се посочва в позиция на АВ, разпратена до медиите в отговор на информацията, която се появи тази сутрин.

Допълнителните възнаграждения за постигнати резултати са изплатени съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрации и Вътрешните правила за заплатите в Агенция по вписванията.

Сумата, изплатена в последното тримесечие на 2018 г., е в размер на 599 007 лв. Тя е разпределена според индивидуална оценка на всеки от общо 635-те служителя на агенцията, посочват от Агенцията по вписванията.

Средномесечният фонд "Работна заплата" на Агенцията по вписванията е в размер на 813 034 лв.

От АВ цитират и думите на изпълнителния директор Габриела Козарева: "Всеки работодател търси начини да стимулира служителите си, а в държавната администрация механизмът това да се случи са допълнителните възнаграждения от икономии, които могат да се изплащат до 4 пъти в годината. Изплащането на бонуси в Агенция по вписванията е следствие от показани добри резултати на служителите и начин да ги мотивираме да продължават да работят ефективно."

Тя обяснява и че отговорните за срива на търговския регистър - директорът и експертите от Дирекция ИОТ, не са получили ДМС за последното тримесечие. Козарева посочва обаче, че останалите служители на Агенцията не са спирали работата си, дори и по време на срива на Търговския регистър.

Агенцията по вписванията администрира четири регистри - Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ, Имотен регистър, Регистър Булстат и Регистър на имуществените отношения на съпрузите. Дори и по време на срива на Търговския регистър, работата в цялата Агенция не е спирала. След инцидента, работата в институцията е с по-голям интензитет от обичайния и се работи и в извън работно време. Към момента Агенцията се произнася в срок по всички постъпили вписвания, като е преодоляна забава от 20 дни.

Припомняме, че Търговският регистър се срина във вторник, 10 август 2018 г. Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

На 16 август директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заяви, че няма засега намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: "Случват се такива неща." По-късно тя подаде оставка, но едва след като премиерът след среща с министъра на правосъдието Цецка Цачева изказа недоволството си от ръководството на Агенцията по вписванията.

След това министерски съвет днес взе решение да се създаде мегахранилище за електронни данни.

Днес финансовият министър Владислав Горанов против служителите на Търговски регистър да получат бонус за време, в което е имало технически проблеми.

В кулоарите на Народното събрание той все пак призова да не се дамгосват експертите и служителите от Агенцията по вписванията.