Новият екип на Министерство на правосъдието представи своите приоритети за управлението си за следващите два месеца. Служебният министър Янаки Стоилов представи първо двамата си заместници - Мария Павлова, следовател в НСО и предишен министър на правосъдието в служебното правителство, Иван Демерджиев, адвокат, ръководител на Адвокатска колегия в Пловдив.

Началник на кабинета ще е Мариан Карагьозов, юрист, завършил докторантура по Балканистика в БАН. В екипа е и Мария Папазова, журналист. Основните задачи са възлагане още днес или утре на Дирекция на вътрешен одит и на Инспектората в МП да проверят Агенция по вписванията, Агенцията по обществени поръчки, Търговския регистър, особено проверка на каталози с цел да се избягват нередности.

Янаки Стоилов предупреди за опасност от конституционна инфлация

Янаки Стоилов предупреди за опасност от конституционна инфлация

Конституцията за 30 години е удържала позиции, каза Екатерина Михайлова

Ще има и проверка на обществените поръчки и сключените договори в министерството през последните години, преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа, МП, МВР, ВКС, ВАС и прокуратурата. Ще се проведе среща с прокуратурата, адвокатурата, съдебните изпълнители, юристи, синдици и НПО.

Очаква се проверките да приключат до месец. Стоилов добави, че ще се организира на изпит за придобиване на юридическа правоспособност на незавършили юристи.

И прокурорите пишат в евроинституциите за намесата в съдебната власт

И прокурорите пишат в евроинституциите за намесата в съдебната власт

Предложените промени изисквали и ВНС, а не обикновено НС

Спорната тема - промени върху дейността на Специализирания съд, поискана от "Демократична България" и протестирана от прокуратурата, Янаки Стоилов обясни, че ще се обсъди със задълбочен анализ още на следващото заседание на съдийската и прокурорската колегия, където се очаква да направят своите предложения за анализ.

"Този анализ ще е на разположение на следващото НС - при една аналитична, задълбочена база да обсъжда тези въпроси", каза той. Стоилов поиска да не се смесват политическите послания относно въпроси за главния прокурор и ВСС.

"Ако има сериозни сигнали във ВСС, там трябва да се обсъждат. Обръщам се към граждани и организации, когато има претенции към дейността, по-конкретно и аргументирано тези въпроси да бъдат поставяни, ще действам така както повелява законът, без пристрастия и без да съм поклонник на искания", обясни той.

Предстои заради сигнали да има проверка в местата за лишаване от свобода - от януари 2017 досега, ще бъде изпратен и сигнал до главния прокурор. Приоритетите на служебното министерство на правосъдието ще са още ръководство на административни дирекции, взаимодействие с Висшия съдебен съвет (ВСС), удостоверяване на държавни актове.

"Принципите в работата са общи за служебното правителство - професия, почтеност и прозрачност. Приоритетите са свързани с организиране на изборите, но те не са най-тежката част на ведомството, тъй като то отговаря само с организацията в местата за задържане, става дума за 1500 лица и те ще имат възможност да гласуват на изборите", каза Янаки Стоилов.

Има желание да се подобри електронното обслужване на гражданите, каза Стоилов. Целта е да се съдейства по процедурите за издаване на различни актове, да се прояви нетърпимост към порочни практики - като предоставянето на гражданство, вписванията, местата за задържане.

ВСС спря процедурата за избор на специален прокурор

ВСС спря процедурата за избор на специален прокурор

До произнасяне на Конституционния съд

Взаимодействие с ВСС с цел повишаване ефективността на неговата дейност. Янаки Стоилов отбеляза, че за него е чест да е в Министерство на правосъдието, където преди него са били десети изтъкнати предшественици - строители на нова България - сред които Димитър Греков, Петко Каравелов, Константин Стоилов, Александър Малинов, Димитър Пешев и представители на академичните среди.