Трябва да се намери пътя към формиране на мнозинство за промяната, за да може да се излъчи правителство. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски пред БНТ.

Много е важно какво ще се случи в парламента, защото той е инструментът, през който може да се извърши промяната в една парламентарна република, подчерта бившият външен министър. Протестите от миналата година нямали своето политическо лидерство и не довели до промяната. Това, което обединявало хората на улицата, е идеята да променят страната.

Предишното управление вече в много голяма степен не съществува, но е важно новото реформаторско мнозинство какви приоритети ще си постави, какъв дневен ред ще има и хората да го припознаят, обясни Нейнски. Тя призова да не се смесва разплатата със законност.

Политолози за формулите и гаданията за новото правителство

Политолози за формулите и гаданията за новото правителство

Фигурата на служебното правителство да отпадне от Конституцията, иска Антоний Гълъбов

Според нея левицата, десницата и центъра имат различен подход за разрешаване на проблемите. Могат да бъдат създадени мнозинства, но за да се случи това, трябва трябва да има диалог, каза тя.

"Дяволът е в детайла. Понякога промяната не може да случи от един път, но трябва да се търсят обединяващите стъпки, около които политическите сили да намерят консенсус и представители, за да реализират приоритетите", категорична бе Нейнски.

За да могат да решат проблемите, политическите сили трябва да намерят начин да постигнат дори минимум консенсус по определени приоритети, настоя Нейнски.

Тя е на мнение, че несъздаването на правителство ще радикализира следващия парламентарен вот. Трябва да се намери начин да се говори, дори да не се постигне консенсус, каза още бившият външен министър.

По думите ѝ демокрацията не е една точна цел, а е процес. Промените се извършват бавно и мъчително, но е важно да има достатъчно воля за промяна и хората да искат промяната, коментира Нейнски. Може би за целите, които си поставяме, невинаги сме готови да платим цената за промените, изтъкна тя.

Андрей Райчев: С трети избори ИТН си играят с живота

Андрей Райчев: С трети избори ИТН си играят с живота

Избори 2 в 1, президентски и парламентарни, за най-лошия вариант за Румен Радев