Десетки протестиращи ресторантьори и работещи в заведенията се събраха на Орлов мост, съобщи БТВ.

Те настояват за оставката на здравния министър д-р Стойчо Кацаров и нов план за справяне с COVID епидемията. Протестното им шествие се насочи към Министерството на здравеопазването.

Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията обясни, че от бранша искат да отпадне планът за справяне с COVID кризата, изготвен от министър Стойчо Кацаров като го определи като несъстоятелен. Те искат и оставката на министъра, като настояват на негово място да дойде човек, който да стимулира хората да се ваксинират.

Това отваряне и затваряне е пагубно за нашия бранш, ограничаването на 30% си е живо затваряне. А работа до 23 ч. означава, че нощните заведения и барове затварят, допълни той.

Заведенията протестно се насочват към Орлов мост

Заведенията протестно се насочват към Орлов мост

Протестът ще е национален

По-рано Стойчо Кацаров каза, че влизането на страната в оранжева зона, което ще стане вероятно в следващата седмица, не предвижда затваряне на обекти. То предвижда ограничаване на местата, с възможността при определени параметри дори да не бъдат ограничавани, ако съответните учреждения са ваксинирали персонала си или има посетители, които са ваксинирани, допълни здравният министър.

Протести са организирани в този час и в Пловдив, и във Варна, като ще се състоят всеки ден, казват недоволните от бранша.

Протест имаше и в Слънчев бряг на работещи в нощни клубове и ресторантьори по морето.