След като вчера лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов оттегли от телевизора предложението за кабинет с първия мандат, а номинираният за премиер Пламен Николов подаде заявление, че се отказва, в Народното събрание обмислят как да продължи процедурата по ротация на мандатати и дали ще могат да излъчат редовно правителство, така че да се избегнат избори 2 в 1.

Парламентът продължи по дневния си ред с дистанционно гласуване

Парламентът продължи по дневния си ред с дистанционно гласуване

ГЕРБ пита защо парламентът не гласува състава на проектокабинет

Депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на партията Томислав Дончев бе лаконичен на влизане в НС преди заседание на председателския съвет. "Какво ще се случи в общи линии е ясно. Както беше казано - време е за друго. Надявам се това време да отмине и да се върнем към времето на съзиданието", каза той.

Тошко Йорданов: С предатели не можем да сме партньори

Тошко Йорданов: С предатели не можем да сме партньори

От ИТН нарекоха ДБ и ИБГНИ предатели

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също очаква да чуе от председателския съвет как си представя нещата за изтегления проектокабинет на ИТН. Според него трябва да има публично изявление на президента, че смята процедурата за неуспешно приключена. "С нас никой нищо не е обсъждал, ние сме имали свои обсъждания, но институционално не е имало никакви обсъждания с нас. Сега очаквам да научим какво си представят колегите", коментира Христо Иванов.

"Демократична България дали формула, която е напълно възможна, просто изисква колегите от ИТН да разберат, че трябва да има разговори, трябва да има преговори, както се прави в парламента. Все още се надявам, че здравият разум ще надделее там, подчерта Иванов.

"Ако не се реализира третият мандат, Конституцията го казва - избори. Но не бива да тласкаме страната, днес има над 800 души заразени", каза още съпредседателят на "Демократична България".

*"Какво да се прави" - най-известното произведение, роман, на писателя и общественик привърженик на утопичния социализъм Николай Чернишевски.

Заместник-председателят на ПГ на ИСБНИ адвокат Николай Хаджигенов коментира на влизане в Народното събрание, че ако има някой, който упражнява произвола ,то това са "Има такъв народ". Те се опитват да извият ръцете на всички нас да работим за тях, а ние имаме наши собствени избиратели, наши собствени цели, наши собствени начини, които не са съвместими с демократичните им идеи, каза Хаджигенов.

Хаджигенов заяви, че искрено се забавлява с това, че Тошко Йорданов говори от името на протеста, защото адвокатът лично го е виждал на протеста веднъж. Всъщност ние сме протеста, не те, каза още той.

Нинова: Безотговорно е да се правят избори до дупка

Нинова: Безотговорно е да се правят избори до дупка

В такава ситуация досега не сме били

ДПС пък предложи цял уикенд да се говори за изтегления проектокабинет. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предложи дори да се направи семинар не за уикенд, а за седмица дори. На въпрос какво би станало ако ДПС получи третия мандат, Карадайъ заяви отново, че само може да предполага.

В крайна сметка председателският съвет преди пленарното заседание не излезе с решение и в 11.30 ще бъде проведен още един такъв.

Десислава Атанасова се тревожи: На ръба на конституционна криза сме

Десислава Атанасова се тревожи: На ръба на конституционна криза сме

Не е сериозно Народното събрание да се делигитимира

Вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов с изявление по партийната си телевизия и през социалните мрежи обяви, че няма изобщо да се внесе за гласуване излъчения проектокабинет - 2. Малко по-късно и номинираният за премиер Пламен Николов подаде заявление, че се оттегля, а председателят на НС Ива Митева потвърди и че изобщо не е включила глусаване в дневния ред на Народното събрание днес.

Издаден е обаче вече указ от страна на президента Румен Радев, с който реално процедурата е на ниво пленарна зала и гласуване. С такова изявление вече излязоха от прессекретариата на президентството: "...с издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза." 

Снежана Начева: НС е изправено пред трик, думите на Слави Трифонов нямат юридическа тежест

Снежана Начева: НС е изправено пред трик, думите на Слави Трифонов нямат юридическа тежест

Ако се спазва стриктно Конституцията, всичко си е на мястото