Малко е безотговорно това - избори до дупка, особено ако правим избори през есента. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание по повод решението на лидера на ИТН Слави Трифонов да изтегли проектокабоинета си и да поеме категоричен курс към нови избори.

В такава ситуация отново да правим избори е безотговорно, особено при съвпадение с президентски. Не знам дали си давате сметка, че ние три седмици поред ще гласуваме - една за парламент, една за президент и една за балотаж. Ако изборите са заедно, става още по-сложно, изтъкна Нинова, която се надява все пак да не се стига дотам.

В такава ситуация досега не сме били, призна Нинова, според която спорът, който ще се води е юридически, но по-същественият въпрос е политически.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%

Нека да изчакаме да видим какво ще реши президентът за третия мандат, да видим как ще продължат разговорите, но аз мисля, че разумът за съставяне на правителство ще надделее предвид обстоятелствата от последните дни, очаква Нинова. "Ще разговаряме с всички други партии, овен с ДПС и ГЕРБ. Предварително не поставяме условия и бариери, особено в този критичен момент. Нека да оставим времето да видим къде отива третият мандат и да започнем нормалност и разговори без условия", настоя Нинова.

Народното събрание: Какво да се прави?*

Народното събрание: Какво да се прави?*

Ще има втори председателски съвет

БСП разбира тежестта си, имат само 36 депутати, не могат сами да взимат решенията, не поставят условия, а проявяват разум и грижа да се решат проблемите на прага на есента и зимата. Не поставяме условия преди да дойде мандат при нас и да се срещнем с колегите, категорична бе Нинова.

БСП ще подкрепи президента Румен Радев за втори мандат, като Нинова поздрави ИТН за решението си да подкрепят държавния глава.