Председателят на парламента Ива Митева не е включила точката за гласуване на проектокабинета в дневния ред на Народното събрание за утре. Това потвърди тя, пред БиТиВи.

Малко преди това стана ясно, че Пламен Николов е пуснал заявление до президента и до парламента, че оттегля кандидатурата си за премиер по "лични причини". Самият Николов заяви, че ще се оттегли с волеизявление утре, по лични причини, и по думите му няма юридически пречки за това.

До тази ситуация се стигна, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов с изявление по партийната си телевизия и през социалните мрежи обяви, че няма изобщо да се внесе за гласуване излъчения проектокабинет - 2.

Юридическа стойност обаче това изявление няма, тъй като Слави Трифонов, макар и лидер на "Има такъв народ" не участва формално в процедурата, тъй като не е част от ПГ на ИТН и не е избран за депутат. Издаден е обаче вече указ от страна на президента Румен Радев, с който реално процедурата е на ниво пленарна зала и гласуване. С такова изявление вече излязоха от прессекретариата на президентството: "...с издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза."

Снежана Начева: НС е изправено пред трик, думите на Слави Трифонов нямат юридическа тежест

Снежана Начева: НС е изправено пред трик, думите на Слави Трифонов нямат юридическа тежест

Ако се спазва стриктно Конституцията, всичко си е на мястото