Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова предупреди, че след огласеното решение на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов държавата се намира на ръба на конституционна криза.

Пред журналисти в Народното събрание тя посочи, че е несериозно Народното събрание да се делигитимира, да няма собствено мнение, а да е в ситуация да очаква указания или становище на президентската институция. Указът е стабилен акт и има правна сила, в този смисъл очаквам някакво решение на президентската институция, подчерта Атанасова.

Вече няма единно мнение за процедурата и конституционния ход на тази процедура във връзка с връчване на мандата. Трябва да има някакъв акт на президентската институция или Народното събрание, който да даде възможност конституционната рулетка да се върти, настоя Атанасова.

Тя посочи, че през последните 31 години, откакто Конституцията е в сила, не е имало такъв прецедент в парламентарната история.

Народното събрание: Какво да се прави?*

Народното събрание: Какво да се прави?*

Ще има втори председателски съвет

Жалко е, че всички заявки за рестарт на държавността, връщане на парламентаризма и т.н. бяха просто едни голи предизборни слогани. Факт е, че всеки прави каквото си реши дори и на ръба на Конституцията и закона. Да, никой не може да бъде задължен да стане министър-председател на която и да е държава, но това според мен не беше коректното и отговорно поведение спрямо държавата ни", коментира Атанасова.

В 11:30 часа ще има нов Председателски съвет в НС, за да помислим отново и да не попаднем в дълбока конституционна криза, oбяви тя. "На Председателския съвет не стигнахме до крайно решение, защото сме в конституционнен тупик. Досега не е имало такава процедура - министър-председател с изпълнен мандат да се откаже", каза още Десислава Атанасова.