Това, което предлага служебният кабинет като актуализация на бюджета, е леко смущаващо. Такъв коментар направи лидерът на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ за нуждата от актуализация на бюджета.

БСП ще подкрепят така предложената актуализация на служебното правителство на първо четене, за да тръгне процесът. Социалистите обаче са смутени от няколко неща в актуализацията на бюджета - закупуване на допълнителни ваксини и 30% допълнително финансово стимулиране на служителите на КЕВР.

Смущаващото според Нинова в думите на служебния финансовия министър Асен Василев са, че ако не бъде направена актуализацията на бюджета, няма да има 50 лева добавки за пенсионерите за ноември месец. Най-смущаващото, по думите на лидера на БСП е, че част от бюджета е предвиден така - да дойдат 454 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост от Брюксел, като част от разходите се базират на приходите от плана, при положение, че той още не е внесен.

Асен Василев препоръча на депутатите да посмятат с калкулатор

Асен Василев препоръча на депутатите да посмятат с калкулатор

Как да осигурим бюджета до края на годината

Притеснително е още, че в бюджета няма нито дума за мигрантската вълна.

"Така предложеният бюджет има недостатъци, каза Нинова, но социалистите ще внесат поправки между първо и второ четене.

БСП ще направи всичко по силите си, за да се усъвършенства проекта за актуализация на бюджета.

Според нея актуализацията на бюджета не трябва да бъде обвързвана с втория мандат.

Мая Манолова: НС ще диктува темпото с актуализацията на бюджета

Мая Манолова: НС ще диктува темпото с актуализацията на бюджета

Решението е на президента

Тя настоя, че актуализация на бюджета трябва да бъде направена задължително, за да се върне правовата държава и върховенството на закона. Ако сега Борисов би бил на власт, нямало да иска да направи актуализация на бюджета, а щяла да раздаде парите през постановления на Министерски съвет, по думите на Нинова.

Във връзка с кадрите от полицейското насилие под колоните на Министерски съвет Нинова ги определи като "потресаващи" и настоя за обективно разследване, съд и затвор.

По отношение на провала на преговорите с ИТН за съставяне на кабинет, според Нинова е станала разправия за постове и за министри между партията на Слави Трифонов, ИБГНИ и "Демократична България". Тя е на мнение, че избори 2 в 1 (предсрочни парламентарни и президентски избори) е по-добре да се проведат.